2022 slechtste aandelenjaar sinds 2008
2022 is het jaar waarin de beurzen geteisterd zijn door inflatie, oplopende rentes en de oorlog in Oekraïne. December vormde helaas geen uitzondering op dit beeld. De aankondigingen van centrale banken om ook in het nieuwe jaar door te gaan met het verhogen van de rente vond geen gewillig oor bij beleggers. Markt breed vonden forse correcties plaats en daarmee vervloog de hoop op een kerstcadeautje. De wereldindex voor aandelen ging in december maar liefst 8% onderuit en de Amerikaanse beurs daalde zelfs ruim 9%. Ook de Nederlandse AEX verloor in december 5%. De Trustus modelportefeuille aandelen, defensiever ingericht met dividend uitkerende bedrijven, wist de schade te beperken tot min 2,5%, om met een jaarresultaat van min 12,6% het jaar af te sluiten.
Vooruitblik 2023
Van de centrale banken verwachten we volgend jaar een verdere verkrapping van de liquiditeit. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten werd de korte rente in december met een half procent verhoogd. In de VS zit de korte rente nu in de bandbreedte 4,25-4,5% en in Europa op 2%. De centrale banken geven aan komend jaar door te gaan met verhogen tot zeker 5% (VS) en 3% (Europa). De inflatie is vermoedelijk pas in 2025 op de gewenste 2%, maar de piek is achter de rug. De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen startte in januari 2022 op 0% en is opgelopen naar 2,8% eind 2022. Dat is plezierig voor pensioenfondsen en andere obligatiebeleggers, want er is weer een “normaal” rendement te behalen op obligaties.
De groei van de economieën zal beperkt zijn in 2023 en de verwachtingen hieromtrent worden overal teruggeschroefd. Logisch, het terugdringen van de inflatie en het verhogen van de rente heeft een prijs, een zware recessie ligt echter niet voor de hand.
Is het dan interessant om te beleggen in aandelen in 2023? Jazeker, na de koersdalingen die we achter de rug hebben zijn waarderingen voor aandelen fors omlaag gegaan, in de VS bijvoorbeeld van 27 keer de winst naar 17 keer. Natuurlijk kunnen winsten tegen gaan vallen, maar veel is al verdisconteerd en ruimte aan de bovenkant ontstaat als de lange rente daalt omdat er steeds meer grip op de inflatie komt. In brede marktonderzoeken zien we dat de prognoserendementen voor de langere termijn sterk zijn verbeterd, voor wereldwijd gespreide aandelenportefeuilles komt dit uit rond 6%.
Nieuwe selectie Europese aandelen
In de maand december heeft Trustus de individuele aandelen uit het Europese universum integraal beoordeeld. De selectie van aandelen is o.a. gebaseerd op de structurele winstgevendheid, sterkte van de balans en de hoogte en houdbaarheid van het dividend van ondernemingen. Ook worden de 10 criteria uit de United Nations Global Compact Rules toegepast. Dit betekent dat bedrijven zich niet schuldig mogen maken aan overtredingen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. Trustus belegt niet in de wapen-, adult- en gokindustrie en we mijden tabaksaandelen. Dividendaandelen zijn over het algemeen defensiever en onze selectie is door de focus op een sterke balans minder gevoelig voor rentestijgingen.
Twee Europese bedrijven vielen uit onze selectie op basis van het terugvallen van de groei- en winstverwachtingen waardoor het koerspotentieel te beperkt is geworden. Twee Nederlandse aandelen zijn de dividendportefeuille komen versterken in december:
ING: ING is de grote Nederlandse financiële instelling met het hoofdkantoor in Amsterdam. Buiten Afrika is ING eigenlijk overal in de wereld actief. ING bedient particuliere klanten, zakelijke klanten en financiële instellingen met haar bancaire activiteiten en verzekeringsdiensten. Het bedrijf behoort tot de 30 grootste banken wereldwijd met een verwachte nettowinst over 2022 van ongeveer 3,7 miljard Euro. De marktkapitalisatie bedraagt 42 miljard Euro en beleggers ontvangen een dividend van momenteel 5%.
Signify: Signify is de Nederlandse producent van lichtbronnen en armaturen, dit was van oudsher een divisie van Philips. In mei 2016 werd Philips Lighting naar de beurs gebracht en in 2018 werd vervolgens de bedrijfsnaam veranderd in Signify. Het bedrijf is commercieel actief in ongeveer 180 landen en heeft wereldwijd 22 fabrieken staan. De klanten zijn zowel consumenten als bedrijven. Signify heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 7,6 miljard Euro.
De marktkapitalisatie bedraagt ruim 4 miljard Euro en het dividendpercentage is momenteel 4,4% per jaar.
Gemengde portefeuilles onderwogen in aandelen het jaar uit
De gemengde portefeuilles bleven in december onderwogen in aandelen. Gemengde portefeuilles werden dit jaar door de kat en de hond gebeten. Obligaties en aandelen kenden beide een negatieve performance, daar hielp geen tactische allocatie tegen. Sinds 150 jaar is het op de Amerikaanse beurs pas 4 keer eerder voorgekomen dat zowel aandelen als obligaties in hetzelfde jaar een negatief rendement behaalden waardoor obligaties geen buffer vormden voor de dalende aandelenmarkten. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1987, het jaar van de grote crash op “black monday 19 oktober”.
Klik hier om de volledige maandrapportage als pdf te bekijken/printen.