De aandelenmarkten lijken de komende tijd uit te bodemen na al het slechte nieuws dat ons in de afgelopen maanden bereikt heeft. Vooral de angst voor de volgende serie renteverhogingen en een aankomende recessie deed aandelenbeleggers huiveren. Voor lichtpuntjes, aandelen zijn bijvoorbeeld relatief ongevoelig voor inflatie, was geen ruimte. Alle aandelenmarkten kregen er flink van langs en gingen in september met minimaal 5% onderuit. De opkomende markten verloren zelfs 9%, de wereldindex en de Amerikaanse beurs noteerden -7%. Ook de modelportefeuille aandelen had het moeilijk, daalde 8% in de afgelopen maand en kent nu een jaarresultaat van -16,8%.
Federal Reserve standvastig in bestrijden inflatie
“Zonder prijsstabiliteit kan onze economie niet goed functioneren”, waren de woorden van de Amerikaanse centrale bank president Jerome Powell op 21 september jl. De FED verhoogde de rente voor de derde keer op rij met 0,75% naar een niveau van 3,25%. De aankondiging dat alles gedaan zal worden om de inflatie te bestrijden, ook als dat betekent dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt, viel slecht bij beleggers. De verwachting is nu dat de door de centrale bank bepaalde korte rente gaat pieken rond 4,6% medio 2023. De arbeidsmarkt is zeer krap en de economie zal onder het potentieel moeten draaien om de lagere inflatiedoelstellingen te bereiken. De genoemde 4,6% voor de rente is uiteraard lang niet het niveau dat in de jaren ’80 werd bereikt (20%) en dat is maar goed ook. Wij verwachten dat voorlopig hard op de monetaire rente-rem getrapt blijft worden, zowel in de VS als in Europa, maar dat dit omdraait zodra de economie in een diepere recessie dreigt te raken. Immers, economie en bezittingen kunnen niet te ver dalen gegeven het hedendaagse schuldenniveau. Op een nieuwe kredietcrisis zit niemand te wachten, de gevolgen daarvan liggen nog te vers in het geheugen.
Aandelen selectie Noord-Amerika
In de maand september heeft Trustus de individuele aandelen uit het Noord-Amerikaanse universum integraal beoordeeld. De selectie van aandelen is o.a. gebaseerd op de structurele winstgevendheid, sterkte van de balans en de hoogte en houdbaarheid van het dividend van ondernemingen. Tevens wordt nadrukkelijk gekeken naar concurrentiekracht en toekomstverwachtingen. Omdat de geselecteerde bedrijven conservatief zijn gefinancierd is er een sterke uitgangssituatie bij de nu oplopende rentes. Ook worden de 10 criteria uit de United Nations Global Compact Rules toegepast.
Als gevolg van de extreme koersdalingendalingen zijn een aantal aandelen boven komen drijven met veel koerspotentieel. Deze hebben we vergeleken met bedrijven in de huidige portefeuille die weliswaar een relatief gunstig koersverloop achter de rug hadden, maar beperkte groeipotentie kennen. In deze laatstgenoemde groep zaten Leggett & Platt en North West Company, deze aandelen zijn verkocht.
De volgende twee bedrijven zijn aangekocht:
Nike is een Amerikaanse fabrikant van sportschoenen, sportkleding, sportuitrustingen en accessoires en is één van de grootste sportmerken ter wereld. De verkoop van sportschoenen maakt ongeveer 60% uit van de totale omzet (USD 46 mld.), gevolgd door sportkleding met een aandeel van 30%. De artikelen worden wereldwijd verkocht en slechts een klein deel via eigen winkels. De productie wordt bijna volledig uitbesteed en Nike heeft zelf vrijwel geen productielocaties. De marktkapitalisatie bedraagt ca. 174 miljard USD. Momenteel is het dividendpercentage 1,2%.
Qualcomm is een Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders. Het bedrijf, opgericht in 1985 in San Diego, is inmiddels de op twee na grootste fabrikant van processors ter wereld na bedrijven als Intel en Samsung Electronics. De chips die zij produceren (Snapdragon-serie) worden veelal gebruikt in mobiele apparaten zoals telefoons. Daarnaast ontwikkelt en levert het bedrijf systeemsoftware op basis van 5G en andere technologieën voor gebruik in draadloze spraak- en datacommunicatie. De marktkapitalisatie bedraagt ruim 145 miljard USD en het dividendpercentage is momenteel 2,3% per jaar.
Gemengde portefeuilles licht onderwogen naar aandelen
De aandelenmarkten jojoën op en neer maar de trend blijft neerwaarts gericht. Weliswaar is het zeer goed denkbaar dat er momenteel bodemvorming plaats vindt, maar Trustus hecht ook waarde aan haar grafiekanalyse, die zonder emotie aangeeft welke richting beleggers kiezen. En dat is voorlopig nog niet positief. Vandaar dat wij in september naar een onderwogen positie van aandelen zijn gegaan en het risico hebben afgebouwd. Voorbeeld: Portefeuilles waarbij de grenzen voor de aandelenexposure tussen 40%-60% ligt, bevatten per eind september 45% aandelen.
Klik hier om de volledige maandrapportage als pdf te bekijken/printen.