header-vervolg

​Voorzichtigheid troef

Gepubliceerd op 15 oktober 2020
​Voorzichtigheid troef

Na de sterke koersrally vanaf april leken de aandelenbeurzen wereldwijd in september flink af te gaan koelen. Vanaf de top begin september daalde de wereldwijde aandelenindex zo’n 7% tot het onderste keerpunt medio september. Omdat de positieve (middel)lange termijn fundamenten voor aandelen niet aangetast zijn, denk aan de lage rente, de ruime liquiditeit en het economische herstel, gebruikten beleggers deze dip om aandelen in- en bij te kopen. 

Het verlies aan het eind van de maand bleef voor de wereldindex beperkt tot -1,1%. De Amerikaanse- en Europese beurzen leverden rond de 2% in, de opkomende markten waren relatief gewild onder beleggers en konden 0,9% bijschrijven. De modelportefeuille van Trustus verloor 0,6% in september.
 
Nieuws
De bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) bracht weinig schokkend nieuws voor beleggers. De rente werd ongewijzigd gelaten op 0-0,5% en het opkoopprogramma ter waarde van 1350 miljard euro loopt door tot eind juni volgend jaar. De ECB verwacht een stijging van de inflatie in het komend jaar, waarop de euro in waarde steeg. De wisselkoers van onze gezamenlijke munt is echter geen beleidsdoel van de ECB.

De aanstaande Brexit lijkt een vervelend staartje te gaan krijgen. Boris Johnson dreigt het scheidingsverdrag niet te respecteren m.b.t. de regeling rond de grens tussen Ierland en Noord Ierland. De afspraak is dat er tussen deze twee landen geen fysieke grens komt. Zowel vanuit de EU, de VS en in het VK wordt momenteel maximale druk uitgeoefend om een breuk met het door Johnson zelf ondertekende verdrag te voorkomen.

De presidentsverkiezingen in de VS komen met rasse schreden dichterbij. Na het fiasco van het eerste debat, of moddergevecht, lijkt Biden nu met voorsprong de laatste weken in te gaan. Voor beleggers hopen wij op een ordentelijke stembusgang en een ruime overwinning voor een van beide partijen.
 
Selectie Noord Amerikaanse aandelen
In de afgelopen maand heeft Trustus de individuele aandelen uit het Noord Amerikaanse universum beoordeeld. Trustus selecteert aandelen op basis van structurele winstgevendheid, sterkte van de balans, de hoogte van het dividend en de houdbaarheid daarvan. Gegeven de huidige Covid-19 pandemie letten we daarnaast uitdrukkelijk op de kansen voor bedrijven in en na de Corona tijd. In het kader van duurzaam beleggen voegen we daaraan de 10 criteria uit de United Nations Global Compact Rules toe. Bedrijven mogen zich niet schuldig maken aan overtredingen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie en we beleggen niet in controversiële wapen- en tabaksaandelen.
Uit de bestaande selectie van aandelen vielen een aantal ondernemingen af. Deze keer waren dat Polaris, Eaton corp. en Magna International vanwege het niet meer voldoen aan onze criteria ten aanzien van de winstgevendheid en/of de sterkte van de balans. UPS viel af omdat de forse koerswinst het aandeel in onze ogen overgewaardeerd maakte. De volgende beursgenoteerde bedrijven zijn nieuw in de portefeuille:
 
Ingredion: Dit bedrijf raffineert mais en produceert daaruit zoetstoffen en zetmeel voor een breed scala aan industrieën waaronder frisdankproducenten, bierbrouwers, farmaceutische bedrijven, papier- en textielindustrie. Het bedrijf heeft een marktwaarde van 5,5 miljard dollar en beleggers ontvangen een dividendrendement van 3,09%.

Williams Sanoma is de grootste e-commerce retailer in het segment van kwalitatief hoogwaardige keukenartikelen en woninginrichting in de VS. Daarnaast zijn er honderden winkels in de VS, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk en franchises in Mexico, de Filipijnen en het Midden Oosten. De waarde van het bedrijf op de beurs bedraagt 6,6 miljard dollar. Het huidige dividendpercentage bedraagt 2,27%.

3M is een van de oudste industriële bedrijven in de VS (opgericht in 1902) en produceert en verkoopt wereldwijd producten voor de transportsector (o.a. reflectoren voor snelwegen en schepen), consumentenproducten (o.a. schuurpapier, verf, kantoorartikelen), gezondheidszorg (wond- en huidverzorging, infectiepreventie, ademhalingsapparaten en tandarts benodigdheden) en veiligheid (gehoor-, luchtweg- hand- en oogbescherming). Het bedrijf heeft een marktwaarde van maar liefst 96 miljard dollar en beleggers ontvangen een dividend van omgerekend 3,55% op de huidige beurskoers. 3M is een zogenaamde dividendaristocraat en heeft 62 jaar op rij haar dividend jaarlijks verhoogd.

Quest Diagnostic exploiteert een nationaal netwerk van full-service laboratoria, snelle respons laboratoria (o.a. Covid 19 testing) en diagnostische tests. Daarnaast biedt de onderneming routinematige medische-, drugsmisbruik- en niet-ziekenhuis gebaseerde testdiensten aan voor medewerkers van bedrijven. Met deze diensten bedient Quest circa de helft van alle ziekenhuizen en huisartsen in de Verenigde Staten. De marktwaarde van het bedrijf bedraagt 15 miljard dollar. Het huidige dividendpercentage bedraagt 2,08%.
 

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.