header-vervolg

​Wanneer stoppen de centrale banken met hun stimulerend beleid?

Gepubliceerd op 30 augustus 2021
​Wanneer stoppen de centrale banken met hun stimulerend beleid?

Of de pandemie echt voorbij is valt te bezien, maar de economie trekt zich al een paar maanden weinig meer aan van corona. Over de huizenprijzen zullen we het maar niet hebben, die zijn tijdens de pandemie met bijna 40 procent gestegen. Maar het afgelopen kwartaal lijkt er een herstel te zijn over een breed front. De productie groeit, consumenten geven meer uit, het aantal faillissementen is historisch laag en in veel bedrijfstakken zijn vacatures nauwelijks te vervullen.

Herstel betekent hogere prijzen
Bij een economisch herstel hoort doorgaans nog een ander verschijnsel, namelijk stijgende prijzen. De bestedingen nemen immers toe en meer vraag betekent vaak hogere prijzen. Tel daarbij op dat er, behalve een tekort aan personeel, vaak ook tekorten zijn aan materialen en onderdelen en je hebt het recept voor een stevige inflatie. In de Verenigde Staten zijn de prijzen al met meer dan 5 procent op jaarbasis gestegen. In de eurozone valt het voorlopig mee met de inflatie, toch is het gemiddeld prijspeil afgelopen juli ruim 2 procent gestegen. Nederland blijft binnen de EU wat achter met 1,4 procent.
 
De rol van de centrale banken
Inflatie is de core business van de centrale banken. Zowel de Amerikaanse Federal Reserve Bank, kortweg Fed genoemd, als de Europese Centrale Bank (ECB) hebben als doel de inflatie te beteugelen, dan wel aan te zwengelen, afhankelijk van de situatie. Het officiële inflatiedoel van beide centrale banken is een inflatie van ongeveer 2 procent per jaar. Vorig jaar lag de inflatie in de VS en de eurozone onder die grens van 2 procent, dus dan ligt een stimulerend beleid voor de hand.
 
De erfenis van de kredietcrisis
Nu moet bedacht worden dat de centrale banken al lang vóór de pandemie een stimulerend beleid voerden. Dat was een erfenis van de zogenaamde kredietcrisis, die de wereldeconomie van 2008 tot zeker in 2013 in zijn greep hield. De centrale banken hebben toen twee wapens in de strijd gegooid. In de eerste plaats hun traditionele instrument, het rentebeleid. Als gevolg daarvan is de rente voortdurend verlaagd om consumptie en investeringen te stimuleren. Inmiddels is de rente al jaren vrijwel nul procent. Een tweede wapen is de zogenaamde kwantitatieve verruiming. Centrale banken kopen (nog steeds) enorme bedragen, vooral obligaties bij de banken. Doel is banken meer geld te verschaffen, dat ze vervolgens aan hun klanten kunnen uitlenen. Dit stimulerende beleid is tijdens de coronacrisis voortgezet, zelfs met een schepje er bovenop. Met tarieven rond de nul procent was het rente-instrument inmiddels krachteloos geworden, vandaar dat volop werd ingezet op kwantitatieve verruiming.
 
Einde aan het stimulerend beleid?
Maar moeten de centrale banken nu doorgaan met het stimulerend beleid? Is het herstel uit zichzelf niet krachtig genoeg? En vooral: liggen de inflatiepercentages niet hoger dan het beoogde doel? Strikt genomen zouden de centrale banken nu moeten gaan nadenken over een omgekeerd beleid, namelijk het voorzichtig afremmen van de economie, waardoor de inflatie beteugeld wordt. Zover zijn de centrale banken echter nog niet. Kennelijk vinden ze het economisch herstel nog te fragiel. En wat de inflatie betreft: ze gaan ervan uit dat de huidige prijsstijgingen tijdelijk zijn en dat de inflatie zal terugzakken naar een niveau onder de norm van 2 procent.
 
Renteverschil tussen VS en EU
Toch zijn er, vooral vanuit de Amerikaanse Fed, voorzichtige geluiden dat het einde van de opkoopprogramma's in zicht is en dat misschien ergens in 2022 de rente verhoogd gaat worden. Vanuit de ECB zijn deze geluiden er vooralsnog niet. Beleggers lijken ervan uit te gaan dat de Amerikaanse rente binnen afzienbare termijn verhoogd gaat worden. Dat zou betekenen dat er een renteverschil tussen de VS en de EU gaat ontstaan. Beleggingen in de VS worden voor Europeanen aantrekkelijk. Er lijkt inmiddels al een kapitaalstroom op gang te komen vanuit de EU naar de VS. Dat heeft dan weer gevolgen voor de koers van de dollar ten opzichte van de euro. De dollar is de afgelopen maanden duurder geworden, de euro goedkoper.
 
Positieve gevolgen van een rentestijging
Een rentestijging heeft als doel de economische activiteit en daarmee de inflatie enigszins in toom te houden. Daarnaast zal een stijging van de rente een aantal andere gevolgen hebben. Er komt hopelijk een eind aan de gekte op de woningmarkt, waar kopers met bijna gratis geld de prijzen opjagen. Spaarders kunnen eindelijk weer eens een min of meer normale vergoeding tegemoet zien. Pensioenfondsen zullen hun dekkingsgraad zien stijgen, waardoor ze hun uitkeringen kunnen indexeren. Een rentestijging zal door velen van harte verwelkomd worden.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.