header-vervolg

Aandelenrally zet door

Gepubliceerd op 15 juli 2021
Aandelenrally zet door

Na het pauzemoment in mei zijn aandelenkoersen in juni wederom flink aangetrokken. Beleggers zijn optimistisch gestemd ondanks de oplopende inflatieverwachtingen. Monetaire verkrapping door centrale banken laat voorlopig op zich wachten. De wereldindex voor aandelen wist maar liefst 4,3% te stijgen om op een halfjaarresultaat van 15,9% uit te komen.

De brede Amerikaanse aandelenindex wist deze maand ruim 5% aan koers te winnen, de opkomende markten trokken behoorlijk bij met ongeveer +4%, Europa bleef in juni achter met een kleine stijging van 0,8%. De Trustus aandelen dividend portefeuille heeft een bevredigend halfjaar achter de rug en wist in die periode 13% in waarde te stijgen.
 
Europa loopt in op de Verenigde Staten
In het afgelopen halfjaar zijn de aandelenkoersen flink gestegen. Waar de opkomende markten onder aanvoering van China de eerste twee maanden aan kop gingen, nam de Verenigde Staten in het voorjaar het stokje over. De Amerikaanse economie loopt in het economisch herstel ongeveer een halfjaar voor op Europa en bovendien zijn in de Amerikaanse indices populaire technologieaandelen ruimer vertegenwoordigd. Inmiddels zijn de rendementsverschillen tussen Europa en de Verenigde Staten aardig bijgetrokken. Het verdere herstel is ook in Europa grootschalig ingezet en door de rentestijging zijn ook waarde-aandelen, die juist in Europa volop vertegenwoordigd zijn, aan een inhaalrace begonnen. De opkomende markten vallen juist enigszins tegen. China pakt momenteel zijn grote techreuzen flink aan en verhoogt de rente. De Chinese economie kwam weliswaar als eerste uit de crisis, maar lijkt ook als eerste over de top. Voor het komend halfjaar zijn de aandelenverwachtingen gematigd positief. De economie zal het goed blijven doen, bedrijfswinsten gaan naar recordniveaus, maar waarderingen zijn relatief hoog en maken aandelenkoersen kwetsbaar.
 
Aandelenselectie Europa
In de maand maart heeft Trustus de individuele aandelen uit het Europese universum integraal beoordeeld. Onze selectie is o.a. gebaseerd op de structurele winstgevendheid, sterkte van de balans en de hoogte en houdbaarheid van het dividend van ondernemingen. De aandelen dividendselectie van Trustus heeft een goed trackrecord vanaf de start in 2013. De bedrijven zijn conservatief gefinancierd, dat geeft vertrouwen en biedt een goede uitgangssituatie indien rentes weer gaan oplopen. In het huidige klimaat met extreem lage rentes zorgen de (potentiële) concurrentievoordelen en structurele winstgevendheid van onze aandelenselectie voor resultaat. Ook worden de 10 criteria uit de United Nations Global Compact Rules toegepast. Bedrijven mogen zich niet schuldig maken aan overtredingen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie en we beleggen niet in controversiële wapen- en tabaksaandelen.
 
Van de huidige selectie Europese aandelen viel uiteindelijk het bedrijf Twentsche Kabel Holding af. De winstgevendheid is onder onze norm van structureel 12% geraakt, dit is een reden voor verwijdering. De overige aandelen blijven in de portefeuille. Dit betekent dat we een nieuw bedrijf aan de portefeuille hebben toegevoegd, namelijk het Zweedse SKF.
 
SKF: Svenska Kullagerfabriken AB (Zweedse Kogellager Fabriek) is een in 1907 opgerichte Zweedse multinational die onder andere kogellagers, asfaltdichtingen en smeermiddelen produceert. Het bedrijf is breed actief in de industrie maar vooral in de automobiel-, de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Göteborg en heeft zo’n 140 fabrieken verspreid over 32 landen met in totaal ongeveer 48.000 medewerkers. De marktkapitalisatie van het bedrijf is omgerekend ruim 8 miljard euro en het dividendrendement bedraagt ca. 2,9%.
 
Gemengde portefeuilles licht onderwogen in aandelen
In de maand juni hebben we de tactische positie in de portefeuilles gewijzigd van neutraal naar licht onderwogen. De Japanse Nikkei index liet een verzwakking van haar technische indicatoren zien, hetgeen duidt op een potentiële daling van koersen. Als reactie daarop hebben we de positie in de Nikkei tracker verkocht waardoor gemengde portefeuilles, waarin zowel aandelen als risicomijdende beleggingen zijn vertegenwoordigd, licht onderwogen naar aandelen zijn geraakt. De tracker op de wereldwijde aandelenindex blijft voorlopig wel in portefeuille, de koersvorming is daarin sterk en robuust. 

Klik hier als u de meest recente maandrapportage als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.