header-vervolg

Beleggers trekken aan de handrem

Gepubliceerd op 14 oktober 2021
Beleggers trekken aan de handrem

De acute betalingsproblemen bij de Chinese projectontwikkelaar Evergrande en de inflatiezorgen bij beleggers, in combinatie met de sterk gestegen koersen, zorgden voor afkoeling op de wereldwijde aandelenbeurzen. Veel beurzen deden een flinke stap terug, de wereldindex verloor ruim 2,2%, opkomende markten 1,9% en de Europese index met de grootste 50 bedrijven verloor 3,2%. Ook de Trustus hoog dividend aandelenportefeuille had het lastig en daalde 3,7% in waarde en staat op een jaarrendement van 13,2% per ultimo september.

Evergrande niet zo groots
Tot voor kort hadden weinig beleggers gehoord van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De financiële problemen van de qua omvang tweede ontwikkelaar van China zijn al vanaf het prille voorjaar bekend in de markt, hetgeen te zien is aan de koersvorming in 2021. De acute betalingsproblemen leverde een stroom aan analyses en reacties op van beleggers. Evergrande heeft een totale schuld uitstaan van omgerekend 300 miljard US$, dat bedrag is ongeveer 2% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van China. Heel veel geld dus. De kans op een herhaling van het Lehman Brothers scenario uit 2008 lijkt momenteel echter niet reëel. Er is in de Chinese vastgoedmarkt geen expansieve kredietbehoefte en de geldmarkt draait naar behoren. De Chinese overheid waakt ervoor deze reus niet ongecontroleerd failliet te laten gaan en zal ingrijpen om een groter drama te voorkomen. Desalniettemin heeft de Chinese vastgoedmarkt met alle toeleveranciers in de keten een groot probleem.
 
Ook over de inflatie maken steeds meer beleggers zich zorgen. Zoals eerder gememoreerd zijn er problemen aan de aanbodkant van de economie die stapsgewijs in de tijd, door o.a. investeringen, gepareerd gaan worden. In sommige sectoren zal deze aanpassing sneller zijn gerealiseerd dan in andere. Chiptekorten worden vermoedelijk pas in 2024 ingelopen.
Als inflatie zich nestelt in de hoofden van de burgers kan de krapte op de arbeidsmarkt uitmonden in de gevreesde loon-prijsspiraal. En met de huidige energietekorten in het achterhoofd is het niet zeker of de (inflatie) geest snel weer in de fles gaat.
Voor aandelenbeleggers vormt inflatie overigens nauwelijks een bedreiging, voor obligatiehouders is dat een ander verhaal, zij zullen een hogere rentevoet gaan verlangen.
 
Omdat de onderliggende economische fundamenten op middellange termijn sterk blijven (economische groei, geplande investeringen) lijkt het erop dat beleggers de “dips” in de markt aangrijpen om aandelen bij te kopen.
 
Aandelenselectie Noord-Amerika
In de maand september heeft Trustus de individuele aandelen uit het Noord Amerikaanse universum integraal beoordeeld. De selectie van aandelen is o.a. gebaseerd op de structurele winstgevendheid, sterkte van de balans en de hoogte en houdbaarheid van het dividend van ondernemingen. Tevens wordt nadrukkelijk gekeken naar concurrentiekracht en toekomstverwachtingen. De aandelen dividendselectie van Trustus heeft een uitstekend trackrecord opgebouwd vanaf 2013. Omdat de geselecteerde bedrijven conservatief zijn gefinancierd is er een sterke uitgangssituatie indien rentes weer gaan oplopen. Ook worden de 10 criteria uit de United Nations Global Compact Rules toegepast. Bedrijven mogen zich niet schuldig maken aan overtredingen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie en we beleggen niet in de wapen-, adult- en gokindustrie en mijden tabaksaandelen.
 
Drie bedrijven vielen uit de laatste selectie. Het aandeel Ingredion zakte in winstgevendheid terug onder de norm van 12% rendement op het eigen vermogen. Het aandeel Quest Diagnostics zakte ver terug qua dividendrendement, hiervoor waren betere alternatieven beschikbaar. Tenslotte viel, na een sterke koersrally, ook het aandeel Pfizer af. Op basis van de laatste selectie kwam branchegenoot Merck er relatief beter uit en hebben we deze aandelen geruild.
De volgende bedrijven zijn nieuw opgenomen in de modelportefeuille:
 
VF Corporation is een Amerikaans wereldwijd opererend kleding- en schoenenbedrijf, gestart in 1899 als een producent van handschoenen. Het bedrijf is onderverdeeld in drie categorieën: Outdoor, Active en Work. Het is inmiddels eigenaar van vele bekende merken als Wrangler, Vans, Timberland, Napapijri en Kipling. De marktkapitalisatie bedraagt op dit moment 28 miljard USD en het jaarlijkse dividendpercentage bedraagt bij opname in de portefeuille 2,8%.

Merck & Co (MSD) is een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld. Het bedrijf is in 1668 in Duitsland opgericht. Merck & Co werd in 1891 opgericht als een Amerikaans filiaal. Het bedrijf ontwikkelt en produceert o.a. medicijnen, vaccins, biologische therapieën en gezondheidsproducten voor dieren. De marktkapitalisatie bedraagt 186 miljard USD. Beleggers ontvangen momenteel een jaarlijks dividend van circa 3,5%.

Medifast is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in door artsen gecontroleerde programma’s en voeding gericht op gewichtsverlies. Medifast biedt uitgebreide gezondheidsprogramma’s aan voor grote bedrijven, verenigingen en hun zorgverzekeraars, met franchise klinieken maar ook via internet.
De marktkapitalisatie bedraagt 2,7 mld. USD en beleggers ontvangen een dividend van ongeveer 2,4%. 

Klik hier als u de meest recente maandrapportage als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.