header-vervolg

Beperkt herstel op de beurzen in november

Gepubliceerd op 17 december 2018
Beperkt herstel op de beurzen in november

Na de voor aandelen desastreus verlopen oktobermaand hoopten beleggers op een stevig herstel in november. Dat bleef uit omdat de onzekere factoren, die de korte termijn richting van de beurs bepalen, slechts beperkt vertrouwen konden geven aan het sentiment.

Het grootste herstel vond plaats in de opkomende landen, die feitelijk het hele jaar al onder druk staan. In die regio’s wisten beurzen bijna 5% op te krabbelen, in de VS was het herstel beperkt tot bijna 2% en in Europa moest de Eurostoxx, met daarin de grootste 50 beursgenoteerde ondernemingen van Europa, zelfs een klein procent terug. De Trustus modelportefeuille aandelen wist zich deels te herstellen en won zo’n 2% om op een jaarverlies tot en met november van -1,7% te sluiten.

Verkiezingen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten waren er de zogenaamde mid-term verkiezingen, waarin Amerikanen konden stemmen voor een nieuwe verdeling in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. In het “Huis” verkregen de Democraten een meerderheid, maar in de Senaat bleven de Republikeinen het grootst. Deze uitslag betekent dat er een beter evenwicht is gekomen in de machtsverdeling tussen beide partijen. De Democraten kunnen in het “Huis” een aantal belangrijke (financiële) beslissingen van de regering Trump dwarsbomen. In de Senaat, die o.a. verantwoordelijk is voor een aantal cruciale benoemingen houden de Republikeinen wel de macht.

Groeiverwachtingen lijden onder de handelsoorlog

Een belangrijk element voor de waardering van aandelen is de groeiverwachting van de economie van verschillende landen. Op dit moment zien we een aantal voorlopende indicatoren in verschillende economieën licht stagneren. Door de grote onzekerheid over de ontwikkeling van de handelsoorlog worden ondernemers huiveriger voor het doen van grotere investeringen en plaatsen van bestellingen van bijvoorbeeld kapitaalsgoederen. Dit heeft zijn weerslag op algemene economische verwachtingen, maar ook op omzet- en winstverwachtingen van bedrijven. De hoop op een goede uitkomst van het vervolg van de G20 top, waar Trump en Xi Jinping elkaar troffen over het onderwerp “handelsoorlog”, houdt voorlopig beleggers op de been.
Maar het is zo langzamerhand wel tijd voor concrete positieve stappen of een akkoord. Op een aantal onderwerpen, zoals het beschermen van het intellectueel eigendom en het openen van de Chinese markt voor buitenlandse partijen zonder Chinese inmenging, kunnen we de Amerikaanse regering geen ongelijk geven. Dit speelveld is aan herziening toe. Een handelsoorlog gaat dit probleem echter niet oplossen, sterker nog, in principe kent een dergelijk conflict slechts verliezers.
In aansluiting op bovenstaande opmerkingen deed de FED president Powell ook een duit in het zakje. Hij gaf in november aan dat de economie in de VS in een minder positieve (neutrale) fase is aanbeland, wat inhoudt dat er geen vertraging of versnelling optreedt in de economische groei. Dit kan erop duiden dat de FED geen snelle monetaire verkrapping doorvoert en het aantal renteverhogingen voor 2019 beperkt blijft.

Overig nieuws

De olieprijs is in korte tijd fors gezakt. Kostte een vat Brent olie begin oktober nog 85 US$, eind november kostte datzelfde vat 60 US$. De oorzaken liggen zowel aan de aanbod- als aan de vraagzijde. Aan de aanbodkant is de productie in de Verenigde Staten blijven doorstijgen waardoor men zich daar in feite kan redden zonder te importeren. En aan de andere kant is de vraag vanuit China afgekoeld onder invloed van dalende economische groei. Het lijkt een kwestie van tijd voor de OPEC de productie gaat terugschroeven.
In Europa is een concept akkoord met Groot Brittannië in de maak en de grote vraag is of dit door het parlement zal komen. De tijd begint te dringen. En de regering in Italië lijkt Europa tegemoet te willen komen  inzake het begrotingstekort. De Italiaanse rente, die opgelopen was naar aanleiding van de onverantwoorde plannen, daalde in de maand november.

Portefeuille blijft onderwogen in aandelen

In november zijn de gemengde portefeuilles, die zowel uit aandelen als obligaties en andere risicomijdende beleggingen bestaan, onderwogen gebleven in aandelen. De marktrisico’s zijn momenteel nog allemaal in beeld en daarbij hoort het verkleinen van het risicobudget in de portefeuilles. In de praktijk betekent dit dat voor gemengde portefeuilles ongeveer 1/3 van het totaal aan aandelen is verkocht in de achter ons liggende maanden. De vrijgekomen middelen zijn in risicomijdende titels belegd. Het ziet er naar uit dat wij deze posities minimaal handhaven voor de rest van dit kalenderjaar.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.