header-vervolg

Centrale banken melden zich aan het front

Gepubliceerd op 10 juli 2019
Centrale banken melden zich aan het front

Na de correctie in de maand mei liet juni weer een opgaande beweging zien. De belangrijkste reden voor de stijging was gelegen in de rol die centrale banken opeisten. Geconfronteerd met zwakkere economische data, de risico’s rond de handelsoorlog en (nog steeds) een lage inflatie, liet zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank weten dat redding voor de financiële markten, in de vorm van meer monetaire stimulering, nabij is.

Het slechtere economische nieuws betekende hierdoor goed nieuws voor de aandelen- en obligatiemarkten.
De wereldindex voor aandelen wist in juni 4,5% te stijgen. De aandelenmarkten in de Verenigde Staten en in Europa lieten stijgingen zien van respectievelijk 5,1% en 6,0%. De “Trustus modelportefeuille aandelen” steeg de afgelopen maand met 4,8%. Het jaarrendement komt hiermee uit op 13,5%.

Nieuwe aandelenselectie Europa

In de maand juni stond de integrale analyse en selectie van de Europese aandelen op het programma. Trustus selecteert de ondernemingen o.a. op winstgevendheid, balanssterkte en dividendbeleid. Daarnaast wordt getoetst of de bedrijven voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de United Nations Global Compact Rules en er geen betrokkenheid is bij de productie en verspreiding van Controversiële Wapens. In totaal 6 individuele bedrijven uit de portefeuille voldeden niet meer aan ons eisenpakket, te weten Axel Springer, Bayer, BASF, De Longhi, Jeronimo Martens en Elisa Oyj. Deze bedrijven zijn verwijderd uit de portefeuille en vervangen door de volgende ondernemingen:
 
Salmar (CS): Dit bedrijf, genoteerd aan de Noorse beurs, is de nummer drie wereldwijd op het gebied van de kweek en verkoop van zalm. Zij beheersen het gehele proces van kweek van eitjes tot de uiteindelijke verkoop. Deze kweekgebieden bevinden zich in Noorwegen, IJsland en Schotland. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 4,3 miljard euro. Het dividendpercentage bedraagt momenteel 6,11%.

Loomis (IND): Dit Zweedse bedrijf houdt zich bezig met de afhandeling van contant geld van banken, centrale banken en retailers. Te denken valt aan geldtransporten, cashmanagement services, kluisverhuur, opslag en (internationaal) vervoer van kostbaarheden. Loomis is actief in 20 landen waar zij vanuit 400 kantoren hun diensten verlenen. De marktkapitalisatie bedraagt op dit moment 2,2 miljard euro. Het huidige dividendpercentage komt uit op ruim 3%.

Boliden (MAT): Dit aan de Zweedse beurs genoteerde aandeel houdt zich bezig met de delving van zink, koper, goud, zilver en lood. Zij bezitten naast mijnen een aantal smelterijen en zijn actief in Zweden, Noorwegen, Finland en Ierland. Daarnaast zijn zij actief in de recycling van elektronica en batterijen. De marktkapitalisatie bedraagt op dit moment 5,7 miljard euro.

M6 Metropole Television (CD): Deze Franse dochteronderneming van RTL Luxemburg is de tweede commerciële televisiezender in Frankrijk met activiteiten in televisie, radio, videodiensten en de productie van Franse series en films. Zij bieden eveneens producties aan voor het Franstalig deel van Zwitserland. De marktkapitalisatie bedraagt 2 miljard euro. Het dividendpercentage bedraagt 6,08%.

Wartsila Oyj (IND): Wartsila is een internationaal opererend bedrijf met het hoofdkantoor in Helsinki, Finland. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen en verlenen van services van geavanceerde technologieën en producten voor schepen, energiecentrales en olie & gasinstallaties. De marktkapitalisatie bedraagt 8 miljard euro. Het dividendpercentage bedraagt 3,59%.

Pandora A/S (CD): is een Deense producent en handelaar van juwelen. Pandora begon als een familiebedrijf in 1982 en groeide uit tot ’s werelds derde grootste fabrikant van handgemaakte juwelen, overwegend uit hergebruikte edelmetalen. Pandora is bekend om haar zelf samen te stellen armbanden. Haar assortiment bestaat verder uit design ringen, oorringen, halskettingen, hangers en horloges. Het bedrijf is actief in ruim 100 landen met meer dan 8.100 verkooppunten en 21.500 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kopenhagen. De marktkapitalisatie bedraagt op dit moment 3,1 miljard euro. Het verwachte dividendrendement bedraagt 7,8%.

Tactische allocatie: gecombineerde portefeuilles overwogen in aandelen

De Trustus modelportefeuilles, die zowel uit risicodragende aandelen als risicomijdende beleggingen bestaan, bleven in juni overwogen in aandelen. Portefeuilles met bijvoorbeeld een strategische allocatie van 50% in risicodragende aandelen zijn momenteel voor 60% in risicodragende aandelen gepositioneerd.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.