header-vervolg

Corona virus heeft beurzen in haar greep

Gepubliceerd op 12 maart 2020
Corona virus heeft beurzen in haar greep

De uitbraak van Corona in China en de verspreiding van het virus in de rest van de wereld heeft de aandelenbeurzen enorm onder druk gezet. 

Deze nieuwsbrief bespreekt de resultaten per eind februari, maar medio maart zijn de gevolgen voor aandelen verslechterd door de combinatie van het Corona virus en de daling van de olieprijs als gevolg van het dispuut tussen Rusland en Saoedi-Arabië. De Dow Jones moest bijna 9% terug in waarde, de Europese beursindex en de AEX 8,3%. De opkomende markten bleven beter liggen met een verlies van 3%. De Trustus modelportefeuille verloor in februari 7,1%.
 
Corona verspreidt zich wereldwijd
De verspreiding van het Corona virus naar vrijwel alle landen van de wereld zorgt voor grote onrust. In de eerste plaats is er het persoonlijke verdriet voor diegenen die getroffen worden door het virus. Om de snelheid van virusverspreiding, die inmiddels de status pandemie heeft gekregen, te vertragen, worden zeer rigoureuze maatregelen getroffen. Heel Italië is inmiddels afgesloten van de buitenwereld. De economie van Italië is de derde grootste in de Eurozone. Ook bedrijven in verschillende sectoren merken de gevolgen. Apple kwam in februari reeds met een omzetwaarschuwing nadat het al haar winkels in China had gesloten. Beleggers zien momenteel aan de ene kant een aanbodschok doordat bedrijven stil komen te liggen en de distributie wordt beperkt. Aan de andere kant komt er vraaguitval doordat burgers geïsoleerd komen te zitten en alleen de broodnodige producten en diensten af gaan nemen. Schattingen over het effect van het Corona virus op de reële economie lopen uiteen, maar een halvering van de wereldwijde economische groei van 3,3% naar 1,7% is reëel. Overheden en centrale banken staan op het punt om naar forse stimuleringsmaatregelen te grijpen. Het goede nieuws is dat het er medio maart naar uit ziet dat het virus zich in China in de eindfase bevindt.
 
Beleggingsbeleid Trustus
Beurzen overdrijven altijd, in het verleden, nu en in de toekomst. Zowel naar boven als naar beneden. De snelheid van de daling van de beurs in februari en maart is ongekend. De laatste keer dat er een daling in dit tempo plaatsvond was in de jaren ’20 van de vorige eeuw. De huidige daling lijkt mede het gevolg van een kopersstaking op de beurs waardoor de verkopen in een “lege” markt vallen. Onze modellen laten zien dat we bij dit type paniekverkopen juist aan de koopkant zouden moeten opereren en de daling in de markt gebruiken om het aandelenpercentage op peil te houden of te vergroten, gebruik makend van de afwaardering van aandelen. Wij gaan er van uit dat we te maken hebben met een tijdelijk effect, waarbij een aantal bedrijfstakken hard worden geraakt.
 
Stimuleringseffecten van overheden en centrale banken, gecombineerd met het onder controle krijgen van het virus en de inhaalvraag van consumenten en bedrijven die ontstaat, geven tegenwicht aan de dalende koersen. Zodra vooruitzichten verbeteren zijn beleggers ook snel weer bereid hogere waarderingen voor aandelen te hanteren, zeker bij de huidige lage rentestanden. Trustus heeft per saldo niet aan de verkoopkant geopereerd. In maart zullen we een aantal ruilingen doen, die de portefeuille minder cyclisch maken. Daarbij zullen we tevens de portefeuilles herwegen om de verhoudingen in de portefeuilles tussen aandelen en obligaties te corrigeren.
Wij benadrukken nogmaals dat de ondernemingen die in de portefeuille zijn opgenomen allen voldoen aan strenge voorwaarden met betrekking tot o.a. de winstgevendheid en sterkte van de balans. Dat geeft positieve ondersteuning aan de portefeuille mocht de huidige Corona crisis langer aanhouden.
Wie op de lange termijn wil profiteren van het gemiddeld hogere rendement dat kwaliteitsaandelen de belegger geven, zal de correcties waarmee wij nu helaas worden geconfronteerd moeten accepteren. Tenzij iemands financiële positie daar aanleiding toe geeft is verkopen tijdens een correctie niet verstandig.
 
Olieprijs keldert door dispuut Saoedi-Arabië en Rusland
Een ruzie over de olieproductie tussen Saoedi Arabië en Rusland leidde tot een daling van meer dan 30% van de olieprijs. Rusland, geen lid van de OPEC, weigert zich te houden aan de afspraken die de OPEC leden hebben gemaakt omtrent de beperking van de productie. Als reactie hierop verlaagde Saoedi Arabië de olieprijs door juist meer olie te gaan produceren om druk te zetten op de Russen. Voorlopig lijken de landen geen akkoord met elkaar te kunnen sluiten, wat de aandelenmarkten een negatieve impuls geeft. 

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.