header-vervolg

Een rollercoaster tot besluit

Gepubliceerd op 15 januari 2019
Een rollercoaster tot besluit

Na een onstuimige oktobermaand leek de rust terug te keren op de aandelenmarkten. Schijn bedriegt. Onder aanvoering van een reeks gebeurtenissen vanuit de Verenigde Staten beleefden we de slechtste decembermaand sinds mensenheugenis, terwijl december traditioneel een uitstekende maand is voor beleggers.

De brede Amerikaanse S&P index verloor bijna 10% en trok de wereldindex, waar de V.S. voor 60% deel van uitmaakt, mee naar beneden. De beurzen in Europa en de opkomende landen daalden bijna 5%, evenals de Trustus modelportefeuille aandelen die 2018 afsloot met een jaarverlies van 6,8%. Het slechtste jaar voor aandelenbeleggers sinds 2011, na een reeks van 6 positieve jaren.

Nieuws

Helaas dus geen kerstrally op de beurzen dit jaar. Weliswaar besloten Trump en Xi tot een wapenstilstand met betrekking tot de handelsoorlog voor een periode van 90 dagen, maar beleggers maken zich zorgen over de wereldwijde vertraging van de economische groei, die deels door de handelsoorlog wordt veroorzaakt. Ook betekent de stijging van de rente, en dus een stijging van de rentelasten voor bedrijven, dat de winsten van diezelfde bedrijven aangetast kunnen worden. De Fed verhoogde in december de rente met 25 basispunten, maar het lijkt er nu toch op dat er geen drie, maar slechts twee renteverhogingen aan komen in 2019. Eind december ging bovendien een deel van het overheidsapparaat in de V.S. op slot. De Democraten weigeren de begroting van de regering goed te keuren waarin een bedrag van 5 miljard dollar is opgenomen i.v.m. de voorgenomen bouw van een muur op de grens met Mexico.
In Europa heeft de regering May haar akkoord met de Europese Unie nog niet door het parlement geloodst, dat moet half januari gaan gebeuren. Positief nieuws was er ook: de Italiaanse begroting is na aanpassing geaccepteerd door de Europese Commissie. De Italiaanse regering blijft wel vasthouden aan haar plannen voor een basisinkomen voor alle Italianen, we wachten af hoe dat uit gaat pakken.

Vooruitzichten 2019

Ondanks de verslechterde vooruitzichten voor economische groei en de renteontwikkelingen is er perspectief voor de aandelenmarkten. Er is immers al veel slecht nieuws in de aandelenkoersen verdisconteerd. Zo zijn de waarderingen voor aandelen de laagste in 5 jaar tijd en is de wereldwijd verwachte winstgroei voor bedrijven nog steeds 15%. Ook andere bedrijfsindicatoren liggen op hetzelfde lage niveau als in 2012, destijds zaten we echter midden in de kredietcrisis. Wij verwachten dat kleine meevallers in 2019 al snel kunnen leiden tot positieve koersperformance omdat beurzen overdreven lijken afgestraft. Een voorbeeld is de DAX (Duitse beursindex) die vorig jaar 19% in koers verloor onder aanvoering van de afwaardering van de Duitse automobielindustrie. Een afzwakking van de handelsoorlog kan de kansen snel doen keren. De beweeglijkheid die onlosmakelijk verbonden is met beleggen heeft ook upside kansen!
Het Europese monetaire beleid gaat mogelijkerwijs verkrappen in 2019. De ECB heeft aangekondigd vanaf september verhogingen van de korte rente te overwegen: de inflatieverwachting voor de komende jaren schat zij in tussen 1,6% en 1,8%.

Nieuwe aandelen in Europa geselecteerd

In december heeft Trustus haar Europese aandelenselectie geanalyseerd. De aandelen zijn o.a. beoordeeld op winstgevendheid, sterkte van de balans en dividendkenmerken. Er zijn twee bedrijven uit de portefeuille verwijderd. Het aandeel Nokian Renkaat was reeds na een winstwaarschuwing in november verkocht. De Zweedse bouwer JM AB voldeed niet meer aan de vereisten met betrekking tot de kwaliteit van de balans en de Zweedse foodretailer Axfood is verkocht omdat het aantal foodretailers in de portefeuille boven de gewenste allocatie uit is gekomen. De volgende bedrijven zijn toegevoegd aan de portefeuille:

Jeronimo Martins: Dit Portugese bedrijf, opgericht in 1792, is actief in de distributie van voedingsmiddelen en gespecialiseerde detailhandel. Het heeft meer dan 3.600 winkels in Portugal, Polen en Colombia. Hun Portugese super- en hypermarktketen Pingo Doce wordt sinds 1982 gerund als een 51%-49% joint venture met het Nederlandse Ahold Delhaize. De marktkapitalisatie van dit aandeel bedraagt momenteel 6,3 miljard euro en genereert een dividend van 6,10%.

Aalberts: Deze gerenommeerde Nederlandse industriële onderneming bestaat uit vier businessunits: Building Installations, Climate Control, Industrial Controls en Industrial Services. Het aandeel heeft een beurswaarde van 3,2 miljard euro en het dividendpercentage bedraagt momenteel 2,25%.

Axel Springer: Deze Duitse uitgever verkoopt haar diensten voornamelijk via digitale abonnementen en advertenties en is de grootste “online” uitgever van Europa. Bekende titels zijn o.a. de Duitse (online) kranten Bild en Die Welt en Business Insider en Belvilla. Dit aandeel heeft een marktkapitalisatie van 5,3 miljard Euro en een dividend van 4,10%.

Portefeuille blijft onderwogen in aandelen

De Trustus modelportefeuille ging onderwogen in aandelen het jaar uit. Dat zal niemand verbazen na de zware koersval in december. Trustus is in 2018 gestart met een overwogen positie en is in juni naar een neutrale weging van aandelen gegaan. Vanaf oktober hebben wij een onderwogen positie ingenomen. Gelet op de onrust en het neergaande karakter van de koersbewegingen een juiste beslissing. Wij verwachten in 2019 weer een stap richting een neutrale positie te gaan maken en houden u op de hoogte.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.