header-vervolg

Eindejaarsrally vroeg ingezet

Gepubliceerd op 15 november 2021
Eindejaarsrally vroeg ingezet

Alle zorgen over inflatie ten spijt, aandelenbeleggers trokken zich op aan de goede kwartaalcijfers van de bedrijven en de positieve economische vooruitzichten. Het heeft er alle schijn van dat de traditionele eindejaarsrally van december al een paar maanden eerder is ingezet. Of beter gezegd een jaarrally, nu het jaarrendement van de wereldindex voor aandelen op ruim 23% staat. 

De Amerikaanse markt springt er dit jaar duidelijk bovenuit met Europa in het kielzog. De opkomende markten hebben een moeizaam jaar, de Chinese markt is in mineur en die bepaalt meer dan een derde de stand van de index. De modelportefeuille aandelen maakt logischerwijs een rendement dat tussen de uitersten in zit, gelet op het geografisch gespreide beleggingsbeleid. In oktober wist het rendement op de portefeuille 3,6% te klimmen naar een jaarresultaat tot eind oktober van 16,8%.
 
Winstcijfers bedrijven goed
De derde kwartaalcijfers van de bedrijven overtroffen de verwachtingen. Driekwart van de gerapporteerde cijfers was beter dan verwacht en in tegenstelling tot het tweede kwartaal reageerden beleggers daar nu enthousiast op. Zowel de winst- als dividendverwachtingen kunnen naar boven worden bijgesteld en dat leverde sterke koerssprongen op. Beperkt hogere inflatie zal bedrijven en bedrijfsresultaten niet zwaar raken, omdat ondernemingen dit kunnen doorberekenen in de prijzen van eindproducten.
De aanvoerketens zijn wel van slag en in Coronatijd zijn consumenten (gedwongen) overgestapt van het afnemen van diensten naar het aankopen van producten. Wij verwachten pas in de tweede helft van volgend jaar een betere afstemming tussen vraag en aanbod.
 
Rentebeleid centrale banken
De centrale banken zijn, in tegenstelling tot veel marktparticipanten, niet overtuigd van een langdurig hogere inflatie. De huidige inflatiecijfers lijken hoger omdat ze worden afgezet tegen die van vorig jaar, toen Corona voor een grote economische dip zorgde.
De Europese Centrale Bank (ECB) kwam in oktober bij elkaar en besloot de rente ongewijzigd te laten en majeure beslissingen door te schuiven naar december. Het opkoopprogramma in verband met Corona wordt vermoedelijk in maart 2022 beëindigd, het reguliere opkoopprogramma van obligaties loopt dan nog door.
ECB-president Lagarde en haar team menen dat de huidige (inflatie) verstoringen pandemie gerelateerd zijn. Ze wil liever wachten met geschikte rentemaatregelen zodra de pandemie achter de rug is en de macrocijfers een betere afspiegeling vormen van de ingezette investeringsplannen van Europa op het gebied van duurzaamheidstransitie. Dat levert vermoedelijk jaren van mooie economische groei op, waarop het beter bouwen is voor de ECB qua inflatie- en rentebeleid.  Marktpartijen denken echter dat in het huidige klimaat een loon-prijsspiraal tot de mogelijkheden behoort en vinden dat de ECB achter de markt aanloopt. Bedenk daarbij ook dat een hogere inflatie voor de grote schuldenaren (lees: landen) niet slecht uitkomt.
 
China
China hanteert een zeer stringent lockdown beleid, eigenlijk een zerotolerance beleid. Gebieden met Covid uitbraken worden zonder pardon gesloten, ongeacht economische gevolgen. Dit betekent dat de economische groei dit jaar onder het gewenste groeipad blijft. Het tweede kwartaal leverde nog een groei op van 7,9%, in het derde kwartaal liep dit terug naar 4,9%. Tel daar de zich uitdijende vastgoedcrisis bij op en je kunt stellen dat de Chinese overheid een uitdaging heeft.
President Xi Jinping ziet het beter verdelen van de welvaart als de nieuwe overheidstaak en we verwachten dat hij de Chinese koopkracht van de burgers gaat vergroten en minder oog zal hebben voor vastgoedreuzen als Evergrande. De hypotheekrenteregels voor particulieren zijn al versoepeld. Het wachten is op een economisch steunpakket dat de economische groei gaat stimuleren. De aandelenbeurzen in China zitten momenteel onder in de trading range, hetgeen een goed startpunt is voor beleggers.
 
ABP stapt uit fossiele beleggingen
De doelstelling van de Europese Commissie is om o.a. via de financiële sector de klimaatdoelstellingen te halen. Daartoe heeft zij een aantal wetten ingevoerd die het rapporteren over de duurzaamheid van beleggingsportefeuilles verplicht gaat stellen. Het ambtenarenpensioenfonds ABP is de grootste belegger in Nederland en heeft onder druk van haar deelnemers nu besloten niet meer in fossiele energie te beleggen. Studies tonen aan dat het rendementseffect van deze beslissing te verwaarlozen is, alhoewel 2021 anders laat zien. Het is een belangrijke stap van het ABP die de komende jaren navolging gaat krijgen van kleinere beleggers. 

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.