header-vervolg

Grenzeloze liquiditeit

Gepubliceerd op 16 juli 2020
Grenzeloze liquiditeit

De aankondigingen van de centrale banken in Europa en de VS, om de rente de komende jaren zeer laag te houden, gaf een positieve impuls aan de aandelenmarkten. Zolang het virus nog niet onder controle is en de werkloosheid oploopt, wordt alles uit de kast gehaald om de economieën te ondersteunen.

In Europa ontvangen banken zelfs 1% rente indien men leent bij de ECB en dit geld uitzet in de markt. Aandelenmarkten wereldwijd lieten plussen zien met de achterblijvers uit de voorgaande maanden aan kop. De index met de grootste bedrijven uit Europa klom 6,3% en de opkomende landen index 5,2%. In de Verenigde Staten maakt Corona momenteel meer slachtoffers dan tevoren, de indices in de VS gingen slechts marginaal hoger. De Trustus modelportefeuille aandelen won 2,4% en staat per saldo op een jaarverlies van 10,1% per eind juni.
 
Selectie Europese aandelen
In de afgelopen maand heeft Trustus de individuele aandelen uit het Europese universum beoordeeld. Trustus selecteert aandelen op basis van structurele winstgevendheid, sterkte van de balans en de hoogte van het dividend en de houdbaarheid daarvan. Gegeven de huidige Covid-19 pandemie hebben we daarnaast uitdrukkelijk gelet op de kansen voor bedrijven in en na de Corona tijd. In het kader van verantwoord beleggen voegen we daaraan de 10 criteria uit de United Nations Global Compact Rules aan toe. Bedrijven mogen zich niet schuldig maken aan overtredingen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie en we beleggen niet in controversiële wapen- en tabaksaandelen.
Van een aantal bedrijven verwachten wij dat zij om goede redenen hun dividend zullen verlagen of uitstellen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de balans tijdelijk te versterken en minder afhankelijk te zijn van kredietverlening van banken of juist om marktposities te vergroten met eigen middelen. Wij bekijken van geval tot geval welke impact en oorzaak de eventuele dividend verlagingen hebben. Uit de bestaande selectie van aandelen vielen een aantal ondernemingen af. Dit zijn Pandora, Loomis, M6 Metropole TV en Boliden. De volgende beursgenoteerde bedrijven zijn nieuw in de portefeuille:
 
Relx, beter bekend als Reed Elsevier, is een wereldwijde leverancier van informatie en analyses voor professionele en zakelijke klanten in verschillende industrieën. De groep is actief in vier grote marktsegmenten: Wetenschappelijk, risico- en bedrijfsanalyse, juridisch en tentoonstellingen. De marktkapitalisatie bedraagt 41 miljard euro. Op basis van de recente koers is het jaarlijkse dividendpercentage 2,42%.

Polymetal International is een toonaangevende Russische producent van edele metalen genoteerd aan de Londense beurs. Circa 85% van de omzet komt uit de delving en verkoop uit goudmijnen en circa 15% uit zilvermijnen. De marktkapitalisatie bedraagt op dit moment zo’n 7,5 miljard euro. Beleggers ontvangen een jaarlijks dividend van 3,52% op hun aandelen.

Euronext is het noterings- en handelsplatform in Europa, met meer dan 1.500 beursgenoteerde bedrijven, die gezamenlijk EUR 4,5 biljoen aan marktkapitalisatie waard zijn. Het is daarmee de grootste liquiditeitspool in Europa. Euronext biedt geavanceerde marktdata diensten en een reeks indices en indexoplossingen. De waarde van de aandelen bedraagt 5,8 miljard waarbij beleggers 1,92% dividend ontvangen.

Faes Farma is een in Spanje gevestigd bedrijf dat actief is in de farmaceutische industrie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het produceren en distribueren van geneesmiddelen, vrij verkrijgbare medicijnen, voedingssupplementen en producten voor persoonlijke verzorging. Men maakt ook grondstoffen voor farmaceutisch gebruik en levert diervoederproducten. De onderneming is onder meer actief in Spanje, Portugal, Chili en Mexico. De marktkapitalisatie bedraagt 1,1 miljard euro met een dividendpercentage van 3,49%.
 
Na de herschikking van de Europese aandelen beleggen we gespreid in negen van de 11 bedrijfssectoren. De sectoren consumentengoederen, gezondheidszorg, informatietechnologie en industrie zijn sterk vertegenwoordigd.
 
Gemengde portefeuilles blijven neutraal gewogen
Sinds begin mei kennen de gemengde portefeuilles een neutrale weging van aandelen ten opzichte van risicomijdende beleggingen. Ook in de maand juni hebben wij deze verdeling gehandhaafd en wijken daar voorlopig niet vanaf, totdat de Corona pandemie onder controle is door een vaccin of anderszins.
Omdat de posities van individuele aandelen vanaf maart fors waren gestegen hebben we dit belang in juni afgeroomd. De posities in de aandelen index trackers (MSCI World en Nikkei) hebben we met hetzelfde bedrag opgebouwd, om per saldo uit te komen op een neutrale weging voor de portefeuilles als geheel.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.