header-vervolg

Jubelstemming

Gepubliceerd op 14 december 2020
Jubelstemming

Positieve berichten over de snelle komst van een vaccin tegen Corona en Joe Biden’s  overwinning van de Amerikaanse presidentsverkiezingen brachten beleggers wereldwijd in een jubelstemming. Over een breed front konden forse plussen worden genoteerd. Vooral de qua koersontwikkeling achtergebleven aandelenbeurzen in Europa profiteerden van het hernieuwde vertrouwen onder beleggers. 

Zowel de Europese index van grootste ondernemingen (+17%) en de Nederlandse AEX (+13%) behoorden bij de koplopers. Ook de aandelenbeurzen in de opkomende landen (+6%) en de Verenigde Staten (+8%) lieten zich niet onbetuigd. De Trustus modelportefeuille aandelen wist 7,9% te stijgen en staat na kosten op een beperkt verlies van -3,3%.
 
Eerste Corona vaccin snel beschikbaar
Een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd bekend dat Pfizer en Biontech een werkend vaccin tegen Corona hebben ontwikkeld. Kwade tongen beweren dat bewust voor deze dag gekozen is om te voorkomen dat Donald Trump met de eer zou gaan strijken. Gezien zijn reputatie geen vreemde gedachte. Het vaccin van Pfizer beschermt in 95% van de gevallen tegen Corona, dit is een spectaculair hoog percentage. Het wachten is nu nog op de definitieve goedkeuring door de bevoegde autoriteiten. Beleggers pakten dit vroege kerstcadeau van Pfizer direct uit ondanks de oplopende besmettingscijfers wereldwijd. De koopstemming op de beurzen bracht een rally op gang in de eerder dit jaar hard getroffen sectoren zoals beursgenoteerd vastgoed, banken, de reissector en de olie-industrie. Tech aandelen deden juist een stapje terug.
 
Joe Biden’s ambitie
Donald Trump stribbelt nog tegen, maar het heeft er alle schijn van dat President-elect Joe Biden in januari het Witte Huis gaat betreden als 47e president van de Verenigde Staten. Dit gaat voor de nodige rust zorgen op politiek niveau en in de internationale betrekkingen. De belangrijkste korte termijn ambitie van Biden en zijn vrouwelijke vice president Kamala Harris is het aanpakken van de Corona crisis die het land in zijn greep houdt. Biden heeft een steunpakket van 2000 miljard US dollar voor ogen voor o.a. inkomenssteun, omdat de Amerikaanse economie meer dan de Europese afhankelijk is van de consumentenbestedingen. De haalbaarheid van deze financiële injectie ligt besloten in de stemverhoudingen in de Senaat, over twee zetels wordt in januari in Georgia nog gestemd. De regering Biden heeft deze twee Senaatszetels nodig om aan het minimale aantal van 50 te komen. Lukt dat niet, dan ligt een halvering van het steunpakket eerder in de lijn der verwachting. Ook andere, meer lange termijn gerichte plannen van de nieuwe regering kunnen dan op meer weerstand van de Senaat rekenen. Dit betreft bijvoorbeeld het opzetten van een nationale klimaatraad en een CO2 bank, het stimuleren van elektrisch vervoer en het terugdraaien van de versoepelingen van de milieu regels. De VS weer gaat zich weer aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs.
Belangrijkste afdronk in november: Biden’s verkiezing geeft burgers en ondernemers rust en vertrouwen. Dit gaat de internationale handel ten goede komen, denk hierbij specifiek aan het verbeteren van de handelsbetrekkingen met China.
 
Aziatisch handelsakkoord veelbelovend
Wat wellicht onderbelicht is gebleven, is dat in november het grootste Aziatische handelsakkoord ooit gesloten is. De deelnemende landen zijn China, Japan en Zuid Korea plus de landen uit Zuidoost-Azië die georganiseerd zijn in de associatie “Asean”. Het akkoord behelst afspraken over lagere handelstarieven en minder bureaucratie en biedt perspectief op een sterke gezamenlijke economische toekomst. In cijfers: het handelsakkoord zal naar verluidt een economische bijdrage hebben van 186 miljard US dollar per jaar. Voor Japan geldt bijvoorbeeld een verlaging van maar liefst 90% op de uitvoertarieven naar China. Het totaal van dit handelsblok overstijgt de output in de Europese Unie en de VS. Een minpuntje is het ontbreken van India in dit handelsverband, maar naar verwachting zal Joe Biden de banden met India gaan aantrekken, als tegenwicht voor de moeizame relatie tussen de VS en China.
De economische randvoorwaarden voor opkomende landen, zeker in deze regio, lijken daarmee zeer gunstig voor de komende jaren. Opkomende landen worden daarnaast momenteel geholpen door de verzwakkende dollar, hetgeen gunstig is voor schuldposities in dollars.
 
Gemengde portefeuilles blijven neutraal gewogen
Trustus heeft in november geen wijzingen aangebracht in haar tactische wegingen voor gemengde portefeuilles en blijft dit jaar neutraal gepositioneerd. Indien er snel vaccins ter beschikking komen en de lockdowns in Q1/Q2 2021 worden versoepeld, gaat Trustus haar tactische strategie met behulp van de grafiekanalyse begin 2021 heroverwegen.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.