header-vervolg

Juli recordmaand

Gepubliceerd op 13 augustus 2019
Juli recordmaand

Juli 2019 is in meerdere opzichten een memorabele maand gebleken. In de week dat de hitterecords in Nederland werden gebroken, met temperaturen boven de 40 graden, klom de AEX naar een niveau van 583 punten, de hoogste slotstand sinds de zomer van 2001.

In de VS zette de brede S&P-index zelfs een “all time record” neer. Belangrijke oorzaken zijn de lage rentestand en de meevallende bedrijfscijfers. Niet alle markten wisten in juli positief te verrassen. De Amerikaanse markt won weliswaar ruim 3%, de Europese en opkomende markten indices moesten licht terug. De Trustus modelportefeuille aandelen kon in juli 0,4% toevoegen aan het jaarresultaat.

Economie vertraagd

De groei van de economieën in Europa en de VS lijkt daadwerkelijk te vertragen momenteel. In Europa vallen vooral de groeicijfers in Frankrijk, Oostenrijk, België en Zweden tegen. De groei loopt daar terug naar 0,2%. Er vindt een tweedeling plaats in de economie. De dienstensector doet het heel aardig, maar de industrie heeft het moeilijk. Daar komt bij dat de vertrouwensindicatoren van bedrijven en consumenten aan het teruglopen zijn.

Beweging aan het rentefront

De centrale banken proberen de economische groei boven de lange termijn potentie te houden door de rente laag te houden of zelfs weer te verlagen. In de VS werd voor het eerst in 10 jaar de korte rente verlaagd. Het betrof een daling van 25 basispunten naar een niveau van 2-2.25%. Het doel van deze verlaging in de VS is het verlengen van de economische expansie zodat ook de lagere inkomensgroepen kunnen profiteren.

In Europa kondigde de ECB een mogelijke renteverlaging in september aan, plus eventuele additionele stimuleringsmaatregelen. De ECB vindt dat de inflatie omhoog moet, dat lukt met het huidige beleid onvoldoende. De beleidsmakers zien de economie verslechteren maar achten de kans op een recessie laag omdat de werkgelegenheid, de reële lonen en de consumptie op peil zijn en de dienstensector en de bouw nog goed draaien. De industrie verzwakt echter wel en er drijven verschillende donkere wolken over, op geopolitiek gebied, de handelsoorlog en de aanstaande Brexit.

Een lage rente, en dus goedkoop geld, zorgt volgens oude economische wetten voor meer economische activiteit. Daardoor ontstaat krapte op de arbeidsmarkt met bijbehorende hogere lonen, wat leidt tot hogere prijzen (inflatie). Toch lijkt dit mechanisme momenteel niet goed te werken in Europa waardoor een centrale bankier verzuchtte dat “het creëren van inflatie lastiger is dan het redden van de Eurozone”.

Waarom is het aanwakkeren van inflatie zo’n belangrijk doel? Op de eerste plaats vormt inflatie een buffer tegen deflatie, de situatie waarin aankoopbeslissingen worden uitgesteld omdat prijzen blijven dalen en daardoor de economie stokt. Op de tweede plaats, en niet onbelangrijk, verkleint de inflatie de schuldpositie van grote leners, met de overheden bovenaan. Zij zijn het meest gebaat bij inflatie. En inflatie zorgt ervoor dat bedrijven competitief blijven, omdat zij stijgende loonkosten alleen kunnen pareren met hogere verkoopprijzen.

Harde Brexit?

Met de komst van Boris Johnson als Prime Minister breekt een nieuw hoofdstuk aan in het dossier Brexit. De “hardliner” Johnson wil op 31 oktober aanstaande sowieso uit de EU stappen, met of zonder akkoord. Hij kondigde bovendien aan geen (verplichte) nieuwe commissaris te willen leveren, de backstop te schrappen (die de handelsstromen tussen Noord-Ierland en Ierland in goede banen moet leiden) en de Brexit rekening van 39 miljard euro aan de EU niet te voldoen. Deze stellingname zal de internationale betrekkingen en de positie van Groot-Brittannië op de kapitaalmarkt niet bepaald gaan versterken. Voorlopig heeft Johnson geen meerderheid in het Britse parlement maar het belooft een venijnig en spannend najaar te worden. Trustus beperkt in de portefeuilles voorlopig de blootstelling aan Engelse ponden.

Gemengde portefeuilles in juli overwogen in aandelen

In de maand juli is er niets veranderd aan de tactische positionering van de gemengde portefeuilles. De portefeuilles die zowel uit risicodragende (=aandelen) als risicomijdende posities bestaan zijn momenteel overwogen in aandelen. Portefeuilles die bijvoorbeeld strategisch voor 50% uit aandelen bestaan zijn momenteel voor 60% in aandelen belegd.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.