header-vervolg

Negatieve rente

Gepubliceerd op 27 juni 2019
Negatieve rente

Wat de rente betreft leven we in merkwaardige tijden. Een rente van rond de 4 procent is historisch gezien vrij normaal. Daar kon je als spaarder op rekenen en tegen dat percentage of iets hoger kon je lenen. We lezen nu over een rente van tegen de nul procent en zelfs over een negatieve rente.

De centrale bank

Kijken we eerst naar de relatie tussen de centrale bank – in het eurogebied is dat de Europese Centrale Bank (ECB) – aan de ene kant en de gewone banken aan de andere kant. Banken die hun geld willen stallen bij de ECB krijgen daar geen rente over, maar moeten juist rente betalen. Over hun saldo bij de ECB moeten de banken 0,4 procent rente betalen. Europese banken hebben de laatste twee jaar zo'n € 21 miljard euro naar de ECB overgemaakt, alleen om hun geld kwijt te kunnen. Daarnaast krijgen banken die geld lenen bij de ECB en dat ook daadwerkelijk aan bedrijven of gezinnen uitlenen, geld toe (tot 0,3 procent).
 
Waarom deze historisch gezien uiterst merkwaardige handelswijze van een centrale bank? De ECB heeft zich als doel gesteld dat de inflatie iets onder de 2 procent per jaar dient te zijn. Aangezien de prijzen in het eurogebied nu gemiddeld met 1,2 procent per jaar stijgen, probeert de ECB de economie aan te jagen met een lage rente en zo de prijzen een duwtje in de rug te geven. Misschien vraagt u: "Waarom een inflatie van tegen de 2 procent? Is een inflatie van nul procent niet prima?" In principe wel, maar een nul-procent-inflatie kan gemakkelijk omslaan in deflatie, dalende prijzen. Mensen gaan dan hun aankopen uitstellen, zo is de gedachte, omdat morgen alles goedkoper is. Een economische malaise ligt dan op de loer.

De spaarrente

Dan is er de relatie tussen de banken en hun klanten. De spaarrente is bijna verdwenen. Marktleider Rabobank betaalt 0,03 procent over een spaartegoed, een kleinere speler als de Triodos Bank is helemaal gestopt met het betalen van rente over spaargeld. Gaan de banken, net als de ECB, negatieve rente rekenen? Dat je als klant dus betalen moet om je spaargeld veilig weg te zetten. Het is de vraag of banken dat aandurven. Het imago van de banken bij het publiek is toch al niet geweldig en een negatieve rente is dan nauwelijks behulpzaam. Bovendien gaan mensen dan misschien hun geld contant aanhouden onder de matras of in een kluis, waarbij het de vraag is of banken aan de vraag naar bankbiljetten kunnen voldoen.
 
Overigens is een negatieve rente over spaargeld nu ook al in bepaalde gevallen mogelijk. Het openen van een spaarrekening is weliswaar doorgaans gratis, maar banken eisen een tegen(betaal)rekening, die niet gratis is. Als je bij bank A bankiert en bij bank B een spaarrekening wilt openen, moet je bij bank B een betaalrekening aanhouden. De kosten daarvan kunnen hoger zijn dan de vrijwel afwezige spaarrente.

De overheid

Dan is er nog een derde partij in het spel van de negatieve rente, namelijk de overheid. De overheid profiteert al een aantal jaren van de extreem lage rentestand. De praktijk is dat de overheid geld toe krijgt als ze leent. Nederlandse staatsobligaties zijn zó gewild, dat beleggers meer willen betalen dan de nominale waarde. Ook als ze vrijwel nul procent over een staatsobligatie betaalt, hetgeen nu het geval is, verdient de overheid op een lening. Beleggers betalen namelijk graag een soort premie in de vorm van een koers die hoger ligt dan de nominale waarde van de staatsobligatie. Die premie is tegenwoordig hoger dan de verwaarloosbare rente die beleggers krijgen, zodat de overheid per saldo op haar staatsschuld verdient.

Wie is de schuldige?

Er zijn veel mensen en instellingen die last hebben van de lage rente. Spaarders uiteraard, maar ook de pensioenfondsen, die nu al jaren hun uitkeringen niet indexeren omdat ze door de lage rente hogere buffers moeten aanhouden. Vaak wordt de ECB als de schuldige aangewezen. Het is immers de ECB die via vrijwel gratis geld de economie probeert te stimuleren. Toch is er meer aan de hand.
 
De situatie in Europa lijkt op die in Japan, een land dat al jaren met een vergelijkbare rente-ontwikkeling te maken heeft. De boosdoener volgens de meeste economen is in beide gevallen de vergrijzing. Oude mensen sparen veel en dat spaaroverschot wordt onvoldoende opgenomen door de jongere generaties, met een lage rente tot gevolg. Dat de lage rente geen incident is maar een structureel verschijnsel, lijkt te worden bevestigd door de recente rentedalingen in de VS en het eurogebied. Afgelopen december was de hoop nog dat de rente dan eindelijk zou gaan stijgen, maar dat beeld is de afgelopen maanden radicaal gewijzigd. We zijn voorlopig niet van de lage rente, en daarmee van de negatieve rentes, af.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.
 

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.