header-vervolg

Omikron variant bezorgt beleggers hoofdbrekens

Gepubliceerd op 15 december 2021
Omikron variant bezorgt beleggers hoofdbrekens

De uitbraak van de nieuwe coronavariant Omikron wierp een schaduw over de aandelenmarkten in november. De beursrally werd tegen het eind van de maand ruw onderbroken door dit slechte nieuws en beleggers schoten als gevolg hiervan onmiddellijk in de verkoopmodus. 

De opkomende markten verloren ruim 2% en ook de Dow Jones in de Verenigde Staten daalde ruim 1,5% in de afgelopen maand. Ook in Europa, waar de besmettingen het hardst opliepen zelfs zonder de nieuwe variant, hadden de beurzen het zwaar te verduren. De index met de 50 grootste Europese bedrijven verloor maar liefst 4,3% en ook de AEX leverde 3,8% in. De Trustus modelportefeuille aandelen, ingericht als dividend portefeuille met een defensiever karakter, gaf 0,5% prijs en noteert na 11 maanden een winst van ruim 16%.
 
Omikron en de economische gevolgen
Momenteel is nog niet duidelijk hoeveel besmettelijker de Omikron variant is en of de ziekteverschijnselen zich ernstig ontwikkelen. Dit zal de komende tijd een belangrijke rol spelen in de beleidskeuzes van de centrale banken.  Zowel de FED (Amerikaanse centrale bank) en de ECB (Europese centrale bank) hadden, weliswaar beide in hun eigen tempo, aangegeven de Corona noodsteun af te bouwen en te beëindigen in 2022. De economie staat er immers goed voor, de inflatie is (te) fors doorgeschoten en de arbeidsmarkt is zowel in de VS als Europa erg krap. Ook dachten de centrale bankiers al voorzichtig na over mogelijke renteverhogingen voor de periode na het beëindigen van de opkoopprogramma’s.

In het geval dat de Omikron variant echter schadelijker is voor de mens dan de eerdere varianten, zullen de centrale banken hun voornemens tot monetaire verkrapping wellicht uitstellen.  De kans is groot dat de rente dan tijdelijk verder gaat dalen, grootschalige lockdowns zullen in dat scenario de inflatie verder doen oplopen. Dit is vermoedelijk tijdelijk maar wel schadelijk voor economie en vooruitzichten voor het bedrijfsleven.
Oftewel: hoe sneller de maatschappij Corona onder controle krijgt en er mee leert leven (pandemisch wordt dan endemisch), hoe sneller het kunstmatig gecreëerde deel van de kapitaalmarkten afgebouwd kan worden om langdurige schade aan de economie (hoge inflatie) te voorkomen. In dat geval ziet het er positief uit, investeringsprogramma’s voor de komende jaren zijn hoog en de bedrijfswinsten robuust, waarbij de rente voorlopig geen alternatief vormt voor aandelenbeleggingen.
 
Ondertussen in China
We schreven al eerder dat de economische situatie in China sterk verschilt van Europa en de VS. In China zit de overheid in een fase waarin het stimuleren van de economie cruciaal is om haar groeidoelstellingen te halen. De kans is groot dat dit in 2022 gaat gebeuren, waarbij de Chinese overheid de grip op een aantal sectoren en marktpartijen (ICT) zal vergroten om haar macht te behouden. De waarderingen van Chinese aandelen zitten momenteel aan de onderkant van de range en ze zijn vaak ondervertegenwoordigd in beleggingsportefeuilles.
Volgend jaar krijgen Chinese aandelen een hoger gewicht in de verschillende wereldwijde aandelenindices. Hierdoor stijgt de toestroom van geld vanuit institutionele beleggers. De combinatie van overheidsstimulans, lage waarderingen en ophoging van belangen in portefeuilles maakt de Chinese aandelenmarkt, ondanks een aantal onzekerheden, bijzonder aantrekkelijk.   

Klik hier als u de meest recente maandrapportage als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.