header-vervolg

Optimisme overheerst op aandelenmarkten

Gepubliceerd op 15 september 2020
Optimisme overheerst op aandelenmarkten

Onder aanvoering van het positieve sentiment onder beleggers in de Verenigde Staten werden over een brede linie aandelenwinsten geboekt. Het optimisme is gestoeld op verschillende elementen, waaronder het beleid van de centrale bank FED. Maar de stijging van technologie aandelen is veruit de belangrijkste factor. 

De S&P 500, waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zijn opgenomen, klom naar een all-time high en boekte in augustus 5,6% winst. De AEX, de Europese aandelenindex en de opkomende markten boekten bescheidener winsten met respectievelijk 0,9%, 1,57% en 3,16%. Al met al een gunstige maand voor aandelenbeleggers en ook de Trustus modelportefeuille aandelen wist een plus van 2,2% te noteren.
 
Loskoppeling beurs en economie
Voor wie dagelijks het nieuws volgt en oplettend om zich heen kijkt zijn de huidige beursontwikkelingen nauwelijks te bevatten. We bevinden ons midden in één van de grootste crisissen van onze generatie en de Amerikaanse beurs zet een nieuw record neer, terwijl de economische verwachtingen voor het komend jaar ook niet al te best zijn. Zonder vaccin blijft het risico van nieuwe lockdowns als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hangen, de werkloosheid loopt in rap tempo op en in een aantal bedrijfstakken komt het water tot de lippen. De beurs lijkt losgezongen van de economie. En dat is in zekere zin ook zo. De bedrijven die het hardst zijn geraakt hebben namelijk geen beursnotering; denk bijvoorbeeld aan reisbureaus, horeca, bedrijven uit de evenementen industrie, eigenlijk het gehele MKB. Daar komt bij dat de huidige beursrally vooral gedragen wordt door de techsector, die sterk profiteert van de versnelde digitalisering. Alleen al de vijf aandelen Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) en Facebook maken 20% (!) van de Amerikaanse beurs uit. De gigantische stijging van deze aandelen in het afgelopen jaar heeft dus een enorme impact op de gehele index.
 
Verwachtingen komend jaar
Zoomen we dieper in op 2021 dan lijkt het onwaarschijnlijk dat de (tech) bomen in de VS tot in de hemel groeien. De waarderingen nemen soms absurde vormen aan, voor Tesla bijvoorbeeld wordt 350 keer de winst betaald. Maar voor aandelenmarkten in zijn algemeenheid lijkt het er rooskleurig uit te zien, zeker ten opzichte van obligaties. De beslissing van de FED, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, om de inflatiedoelstelling voortaan als een gemiddelde in plaats van een maximum van 2% te gaan voeren heeft grote impact. Dit betekent namelijk dat de inflatie tijdelijk gerust op 3% kan staan zonder dat de FED de rente verhoogt. Voor obligatiebeleggers is dit minder goed nieuws, omdat zij in de rente een vergoeding voor de inflatie verwachten. Voor beleggers in aandelen, grondstoffen, onroerend goed of inflatie-gerelateerde obligaties kan dit gunstig uitpakken, aangezien deze categorieën minder last hebben van iets hogere inflatie niveaus. Het rendementsverschil tussen aandelen en obligaties kan daardoor in het voordeel van aandelen gaan oplopen. Doordat de waarderingen van Europese aandelen en in de opkomende markten achtergebleven zijn ten opzichte van de Amerikaanse markt, verwachten we voor deze regio's een inhaalslag.
 
Presidentsverkiezingen VS op 3 november
De Amerikaanse verkiezingen lijken een spektakel (of chaos?) te gaan worden. Issues genoeg: wel of niet stemmen per post, ongekende polarisatie tussen aanhangers van beide kandidaten en daar dwars doorheen de Black Lives Matter demonstraties. De beurs is echter gebaat bij rust en duidelijkheid. Een nek aan nek race met kandidaten die de uitslag mogelijk gaan betwisten, daar zitten beleggers niet op te wachten. Mocht Joe Biden winnen, dan komt er geopolitieke rust. Maar ook een verhoging van de vennootschapsbelasting en meer regelgeving. Het ideaalplaatje lijkt een overwinning van Biden en de Republikeinen de meerderheid in het Senaat. De gulden middenweg.
 
Voldoende belangstelling voor staatsleningen VS en Italië
Augustus was voor de obligatiemarkt een spannende maand. De Verenigde Staten hadden het voornemen voor een record aan staatsleningen te veilen en ook het geplaagde Italië meldde zich op de markt, een maand waarin de meeste beleggers traditioneel op het strand liggen. Italië slaagde in zijn opzet en betaalde 1,2% minder rente dan in het voorjaar. In de VS liep de veiling van 30-jaars papier onder buitenlandse beleggers in eerste instantie stroef, omdat het verzekeren van de dollar duurder bleek te zijn geworden. Uiteindelijk kon men echter opgelucht ademhalen toen voor 110 miljard dollar was weggezet bij beleggers.
 
Gemengde portefeuilles blijven neutraal gewogen
Trustus heeft in augustus geen wijzingen aangebracht in haar tactische wegingen voor gemengde portefeuilles en blijft neutraal gepositioneerd totdat de Corona pandemie onder controle is door een vaccin of anderszins.

Klik hier als u de meest recente maandrapportage als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.