header-vervolg

Optimistisch het jaar uit

Gepubliceerd op 16 januari 2020
Optimistisch het jaar uit

December bracht opnieuw positieve signalen voor de aandelenmarkten. De eerste contouren van een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China en de uitslag van de verkiezingen in Groot Brittannië waren de belangrijkste gebeurtenissen die de markten gunstig beïnvloedden.

Zoals wij vorige maand al schreven zit er qua waardering veel rek in de koersen in de opkomende markten en het aanstaande handelsakkoord zorgde in China en andere “emerging markets” voor een inhaalslag. De opkomende markten index wist meer dan 5% te stijgen in december en sloot over geheel 2019 ruim 20% hoger.
De Verenigde Staten en Europa maakten een pas op de plaats of lieten een klein plusje zien, waardoor de jaarresultaten boven de 25% en soms 30% uit kwamen. Ook de Trustus modelportefeuille (aandelen) deed goede zaken en kon 3,1% toevoegen in december en sloot daarmee het jaar af met een jaarrendement van 25,6%.

2019
Het prachtige aandelenjaar 2019 kwam tot stand na een zeer slecht verlopen vierde kwartaal van 2018, waardoor er voldoende ruimte voor een herstel lag. De vrees dat de zich verdiepende handelsoorlog zou leiden tot een recessie werd niet bewaarheid. De recessie-angst verdween onder invloed van de accomoderende rol die de centrale banken speelden, zowel in de Verenigde Staten met renteverlagingen als in Europa met een extra pakket stimuleringsmaatregelen. De werkloosheid bereikte het laagste niveau (VS) in 50 jaar. Het is dan ook geen wonder dat de consumentenbestedingen een belangrijke pijler zijn onder de economische groei. Bovendien vielen de bedrijfscijfers grosso modo niet tegen in 2019.
Vergelijken we de huidige situatie op de beurs bijvoorbeeld met die van 2001, dan zijn de bedrijfsresultaten en de winstmarges fors hoger dan destijds. Nadeel is dat de rente nu lager is, nieuwe impulsen vanuit die hoek liggen niet in de lijn der verwachting. In de nieuwsbrief over januari zullen wij dieper ingaan op de verwachtingen voor 2020.

Handelsoorlog naar fase 1 akkoord
De regering Trump kondigde in december de eerste fase van een handelsakkoord met China aan. Dit behelst het schrappen van een deel van de importtarieven op Chinese goederen, in ruil voor het kopen (door China) van o.a. varkensvlees en sojabonen uit de Verenigde Staten. Ingewikkelder problematiek, zoals bijvoorbeeld het beschermen van intellectueel eigendom, komt pas in een latere fase aan de orde.

Nieuwe aandelenselectie Europa
In de maand december stond de integrale analyse en selectie van Europese aandelen op het programma. Trustus selecteert de ondernemingen o.a. op winstgevendheid, balanssterkte en dividendbeleid. Daarnaast wordt getoetst of de bedrijven voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de United Nations Global Compact Rules en er geen betrokkenheid is bij de productie en verspreiding van controversiële wapens.
Er zijn in totaal vier aandelen uit de bestaande portefeuille verwijderd. ABB en Cineworld vielen er op basis van de te lage winstgevendheid uit en Aalberts vanwege het te lage dividendrendement.

Het aandeel Jupiter Fund Management is verkocht vanwege de aanhoudende druk op de winstgevendheid en het aanzienlijk neerwaarts bijgestelde koersdoel. De vier nieuwe aandelen zijn:
• TKH Group: Dit bedrijf, beter bekend als Twentsche Kabelfabriek, levert al 90 jaar oplossingen voor beveiliging, communicatie, connectiviteit en productietechnologie. TKH Group biedt geïntegreerde systemen voor de telecommunicatie-, bouw- en industriële sectoren. De marktkapitalisatie is op dit moment 2 miljard euro. Het jaarlijkse dividendpercentage bedraagt 2,96%.
• Neste: Deze Finse onderneming is actief als Noord-Europees olieraffinagebedrijf. Het bedrijf richt zich op brandstoffen en andere aardolieproducten met verminderde impact op het milieu. Neste is wereldleider op het gebied van biobrandstoffen en het recyclen van plastic afval tot nieuwe producten. De marktkapitalisatie bedraagt op dit moment 21,6 miljard euro. Beleggers ontvangen een jaarlijks dividend van 2,69% op hun aandelen.
• Danone: Het Franse Danone is wereldleider op het gebied van zuivelproducten. Het bedrijf produceert en verkoopt zuivelproducten, dranken, gebotteld water, babyvoeding en medische voedingsproducten. De totale marktwaarde van de aandelen bedraagt 51 miljard euro waarbij beleggers 2,61% dividend ontvangen.
• Recordati: Deze Italiaanse farmaceut onderzoekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt geneesmiddelen op recept en zonder recept, farmaceutische chemicaliën, therapeutische producten en behandelingen voor zeldzame ziekten. De marktkapitalisatie bedraagt 7,6 miljard euro en op basis van de huidige beurskoers wordt 2,62% aan jaarlijks dividend uitgekeerd.

Tactische asset allocatie: Risico in portefeuilles verlaagd per januari 2020
Eind december ontstond er een verkoopmoment in de positie “aandelen vastgoed wereldwijd”. Trustus besloot uit praktisch oogpunt de verkoop over het einde van het jaar heen te tillen en op 2 januari plaats te laten vinden. Dat betekent dat bij de start van het nieuwe jaar het aandelenrisico in portefeuilles met gemiddeld 5% is afgebouwd. De portefeuilles blijven echter nog licht overwogen in aandelen.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.