header-vervolg

Snel herstel na dieptepunt in maart, onzekerheid blijft

Gepubliceerd op 15 mei 2020
Snel herstel na dieptepunt in maart, onzekerheid blijft

De massale steunpakketten van overheden en centrale banken in de ontwikkelde landen en de afname van het aantal Corona geïnfecteerde personen in China vormde de start voor een snel herstel van de aandelenkoersen in april.

Ondanks het groot aantal onzekere elementen aangaande het verloop van het Corona virus wisten beurzen wereldwijd te herstellen van de crash in maart. Europa bleef qua herstel relatief achter bij de Verenigde Staten, dat laatste land kent een voor bedrijven flexibeler en daardoor voor het bedrijfsleven gunstiger arbeidsmarkt. De wereldwijde aandelenmarkt wist 10% terug te winnen van het geleden verlies in 2020, de opkomende markten bijna 8%, Europa 5%, de Verenigde Staten ruim 11% en de Trustus aandelenportefeuille 9%. Het jaarverlies voor de modelportefeuille aandelen is daarmee teruggebracht naar -14% per eind april. 
 
Voorspellingen lopen ver uiteen
Het Corona virus zal een significante impact gaan hebben op de economie, burgers en bedrijven. Veel hangt af van het tempo waarin we het virus kunnen terugdringen en de tijd die nodig is om medicijnen en een vaccin te ontwikkelen. Voorlopig lijkt het redelijk te verwachten dat de economie voor een periode van 3 tot 6 maanden negatief geraakt wordt waarna een herstel zal optreden. Uiteraard is dit per sector verschillend. Toerisme en horeca lijken voor een langere tijd zwaarder geraakt te worden. De neergang en het herstel van de economie worden in de pers veelal grafisch aangeduid met een letter. Een V-vormig herstel staat voor een snelle neergang en een vlot herstel. In een dergelijk scenario zou de economie sterk opveren vanaf het derde kwartaal, dit lijkt minder waarschijnlijk. Wij gaan uit van een U-vormig herstel, waarbij het langer duurt voordat de economie zijn volledige productiecapaciteit weer benut. De neergang in dit meest waarschijnlijke scenario concentreert zich in de eerste twee kwartalen en een deel van het derde kwartaal, met een geleidelijk toenemend herstel dat parallel loopt met de afname van de afstandsmaatregelen. Bezorgdheid is er bij economen en beleggers over een eventueel W-vormig herstel, waarbij we opnieuw met een opleving van het virus te maken krijgen, met een tweede massale “lockdown” en alle gevolgen van dien. Hoe groot de onzekerheid is over de nabije toekomst blijkt o.a. uit de voorspellingen van de verschillende gerenommeerde instituten en economische bureaus. De schattingen over de teruggang in de Nederlandse economie in 2020 lopen uiteen van -5% tot -12%. We zien deze onzekerheid terug in de extreme beweeglijkheid van de beursuitslagen op dag- en weekbasis.
 
Banken
De banken presenteren momenteel slechte kwartaalcijfers. De kredietverleners reserveren grote bedragen voor wanbetalingen in de nabije toekomst. Centrale banken hebben de financiële sector opdracht gegeven dit jaar geen dividend uit te keren. Toch is het niet aannemelijk dat banken, zoals in 2008, zwaar in de problemen komen. Na de crisis in 2008 zijn vanuit wet- en regelgeving hogere kapitaalseisen aan banken opgelegd om een nieuwe systeemcrisis te voorkomen. Daarnaast is er voorlopig voldoende steun van overheden en centrale banken voor de financiële sector.
 
Afbouw gemengde portefeuilles naar neutrale weging
Indien relatief snel medicijnen en/of een vaccin gereed kan zijn, is een verdere verbetering van het sentiment mogelijk. Een langere periode van gehele of gedeeltelijke lockdown zal het positieve sentiment echter doen keren. Deze grote mate van onzekerheid over de duur en de impact van de Corona crisis in de verschillende werelddelen, de ver uiteenlopende analyses en voorspellingen over de economische recessie, gecombineerd met de snelle opleving van de aandelenmarkt in april, heeft ons doen besluiten de portefeuilles in twee stappen terug te brengen naar een neutrale weging tussen aandelen en risicomijdende beleggingen. Nadat we in maart rond het dieptepunt in de markt aandelen konden bijkopen, hebben we in april en begin mei aandelen posities verkocht in de twee tactische trackers op de MSCI world en op de Nikkei index. De neutrale positie in portefeuilles betekent dat de verhouding tussen aandelen en risicomijdende beleggingen zich rond de strategische weging bevindt. Voorbeeld: Portefeuilles met een zogenaamde “balanced” verdeling, met strategisch 50% aandelen en 50% risicomijdende beleggingen, zijn nu ook in die verhouding gepositioneerd. Op de volgende pagina treft u wel de gebruikelijke grafiekanalyses aan. Zoals beschreven handhaven wij tot nadere berichtgeving echter de neutrale positie. 

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.