header-vervolg

Tweede lockdown hakt erin

Gepubliceerd op 16 november 2020
Tweede lockdown hakt erin

Vele onzekerheden teisterden de aandelenbeurzen in oktober. De tweede coronagolf met de nieuwe strenge lockdowns in Europa, de verkiezingsstrijd in de VS en de haperende Brexit onderhandelingen waren de hoofdschuldigen aan de beroerde beursmaand. Opkomende markten wisten zich te onttrekken aan de malaise en klommen ruim 2%. Corona is vooral in China beter onder controle. De grote Europese bedrijven, genoteerd in de Eurostoxx 50 gingen maar liefst 7,4% omlaag met in het kielzog de Dow Jones in de VS (-3,8%) en ook de aandelenportefeuille van Trustus verloor 1,7% in oktober.

Tweede lockdown
De tweede coronagolf heeft in Europa tot grootschalige en vergaande lockdowns geleid. In Nederland lijken we er met de genomen maatregelen nog mild af te komen, al is duidelijk dat de horeca, de evenementen- en reisbranche het moeilijk gaan krijgen om te overleven. De invloed van de nieuwe lockdown op de economie zal kleiner zijn dan in het voorjaar, omdat bedrijven, burgers en overheid beter zijn voorbereid. Ook is er inmiddels meer kennis van het virus om het medisch in te dammen en te bestrijden. De maatregelen in Europa zijn strenger dan in de VS en dat is een van de belangrijkste redenen voor de relatief slechte performance van Europese aandelen. Ander belangrijk verschil is dat de Amerikaanse beursgraadmeter uit veel meer IT bedrijven bestaat, tegenover industriële bedrijven in de Europese index. Die laatste groep bedrijven is veel harder geraakt. De winstverwachtingen voor Amerikaanse bedrijven waren in oktober 23% lager en in Europa maar liefst 41% lager dan bij de start van het jaar. Dat betekent ook dat bij een herstel het in Europa sneller omhoog kan gaan, want waarderingen liggen hier lager. Wij blijven scherp letten op de sterkte van de balans en de kaspositie van bedrijven. Versterking daarvan door uitgifte van nieuwe aandelen, kostenreductie en in een uiterste geval dividend verlagen zien wij niet per se als teken van zwakte, maar kan passen in de huidige context. 

Binnen Europa zijn er overigens grote verschillen. De zuidelijke landen worden door de lockdowns economisch opnieuw harder geraakt doordat de reissector er zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de economie. Er zijn ook positieve punten. Europa is in de zwaarste naoorlogse crisis beland maar er is geen speculatie tegen de zuidelijke landen, sterker, binnen Europa vindt risicodeling plaats. Van de 100 miljard euro die als gezamenlijke Europese obligaties (triple A papier) uit de markt gaat worden gehaald, zijn de eerste 17 miljard moeiteloos opgehaald in oktober. Verzekeraars, pensioenfondsen en banken schreven er massaal op in, bij een rente die licht hoger lag dan op obligaties uit Duitsland en Nederland. Deze beleggers waren bereid om een negatieve rente van 0,13% over een looptijd van 20 jaar te accepteren. 

Verkiezingskoorts
Inmiddels is de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen bekend, Biden wordt de nieuwe president, alhoewel Trump zijn nederlaag nog niet heeft erkend. Eind oktober was de beurs in de ban van de onzekerheden die de toen aanstaande verkiezingen met zich mee brachten. 
Vanuit geopolitieke redenen was er angst voor een herverkiezing van Trump. Anderzijds vreesden beleggers een democratische president in combinatie met een meerderheid van Democraten in zowel het Senaat als het huis van Afgevaardigden, de zogenaamde “blauwe golf”. Met verhoging van belastingen, verzwaarde regelgeving etc. tot gevolg. Deze onzekerheden vertaalden zich in een afwachtende houding van beleggers eind oktober. Inmiddels kennen we de uitslag en daarover meer in de volgende nieuwsbrief. 

Brexit nadert apotheose
Het tempo leek eruit in oktober. De onderhandelingen over twistpunten zoals visrechten, geschillenbeslechting en het creëren van een gelijk speelveld voor bedrijven werd door de Engelsen getraineerd, die dit op hun beurt de EU verweten. Vooropgesteld dat het VK zelf de grootste negatieve economische gevolgen van een Brexit gaat ondervinden, is het voor de aandelenbeurs veel beter als er toch een Brexit deal komt. Bijna de helft van de beursgenoteerde titels in Europa komt van buiten de EU en Engeland is daar weer voor meer dan 50% in vertegenwoordigd. Ook voor beleggers niet onbelangrijk: de beurs prijst een no deal Brexit in en positief nieuws met betrekking tot een deal betekent zowel voor het Britse pond als de aandelenkoersen goed nieuws.
Bij het uitblijven van een deal verwachten wij problemen met de Schotten, zij willen sowieso liever bij de EU blijven en is een Verenigd Ierland ook een van de opties. Een deal in november is wenselijk om ratificatie voor eind december nog mogelijk te maken. Het gaat erom spannen. 

Gemengde portefeuilles blijven neutraal gewogen
Trustus heeft in oktober geen wijzingen aangebracht in haar tactische wegingen voor gemengde portefeuilles en blijft neutraal gepositioneerd totdat de corona pandemie onder controle is door een vaccin of anderszins. 

Klik hier als u de meest recente maandrapportage als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.