header-vervolg

Vertrouwen onder beleggers neemt toe

Gepubliceerd op 15 juni 2020
Vertrouwen onder beleggers neemt toe

De door velen verwachte daling van de aandelenkoersen bleef uit in mei. De afname van de besmettingsgraad in Europa en Azië lijkt erop te duiden dat de lockdowns positieve effecten hebben gehad. Beleggers kijken alweer verder vooruit en vertrouwen erop dat de externe schok niet voor nieuwe onevenwichtigheden in ons financiële systeem gaat zorgen.

Het voorzichtige optimisme leverde positieve resultaten op voor aandelenrendementen in mei. De wereldindex voor aandelen klom 3,5% onder aanvoering van de Eurostoxx 50 (+5%). De Europese aandelen hebben nog een inhaalslag te maken, het rendement tot en met eind mei bedraagt nog altijd -17%. Ook de Amerikaanse aandelenmarkt en de opkomende landen lieten een plus zien, de Trustus aandelen modelportefeuille steeg +1,7% in mei en bracht het jaarverlies terug naar -12,5%.
 
Contouren Europees steunpakket
In de Eurozone wordt eenheid en solidariteit verlangd tussen landen om de Corona crisis en de nasleep ervan te boven te komen. Gemakkelijk lijkt het niet een gezonde gezamenlijke toekomst uit te stippelen, nu er verschillende tegenstrijdige zaken spelen. Het dictaat van een restrictief begrotingsbeleid werkt bijvoorbeeld contraproductief in landen met zwakkere overheidsfinanciën. En in Duitsland werd het opkopen van niet-Duitse obligaties door de Europese centrale bank (uitgevoerd door de Bundesbank) als onwettig beoordeeld, waarmee het nationale recht boven het Europese werd geplaatst.

Ook het steunpakket van 750 miljoen euro van de Europese Commissie, dat eind mei werd gepresenteerd, kan nog niet op volledige steun rekenen van de alle lidstaten. Oostenrijk, Finland, Denemarken en Nederland zijn tegen het plan om 2/3 van dit pakket als gift te bestempelen en het andere deel door de Europese Commissie terug te laten vorderen door middel van een Europese belasting voor de grootste bedrijven. De puzzel is dus nog niet rond, de contouren zijn wel zichtbaar. Het belang van gecoördineerd gezamenlijk optreden is groot en cruciaal om de crisis niet over te laten slaan naar de financiële markten.
 
Handelsoorlog VS en China hervat
In de Verenigde Staten is door de regering Trump veel te laat gereageerd op de Corona uitbraak. Het zorgsysteem is beneden peil en veelal alleen toegankelijk voor werkenden. Nu miljoenen mensen werkloos zijn geworden en onverzekerd rondlopen zijn de kansen op het indammen van de ziekte er niet beter op geworden. Trump wijst nu met de beschuldigende vinger naar China om zijn eigen onvermogen te verbloemen. De economie stagneert en met het oog op de verkiezingen van 3 november heeft hij een zondebok nodig om de aandacht van zijn eigen falen af te leiden.
Dit alles leidt ertoe dat de handelsoorlog door Trump weer is opgestart. Er worden extra exportcontroles toegepast door de VS, specifiek op producten van Huawei en hij roept op om niet te beleggen in Chinese beursgenoteerde bedrijven. Beleggers trekken zich daar overigens weinig van aan, zij zien aantrekkelijke rendementen in het verschiet voor Chinese aandelen en toenemende belangen in de verschillende indices van Chinese beursgenoteerde bedrijven.
 
Brexit
Dichter bij huis dringt de tijd voor Boris Johnson. Eind juni dient Groot Brittannië aan te geven of men de onderhandelingstermijn met de EU wenst te verlengen tot 31 december 2020. Zo niet dan is er een no deal Brexit, want veel vorderingen zijn er nog niet gemaakt. Wellicht dat Johnson, in navolging van Trump, de Corona crisis de schuld kan geven van de economische malaise. Beide heren zijn er toe in staat.
 
Gemengde portefeuilles blijven neutraal gewogen
Begin mei heeft het beleggingscomité van Trustus besloten naar een neutrale weging van aandelen ten opzichte van obligaties te gaan. Daarmee reageerden wij op de onrustige markten die wij de komende maanden blijven verwachten. De explosief snelle stijging vanaf het dieptepunt is erg plezierig, de onrust en onzekerheid houden vermoedelijk nog een tijd aan. Beleggers overdrijven altijd en laten zich leiden door angst en hebzucht. Om geen speelbal te worden van de dagelijkse beweeglijkheid menen wij dat een neutrale positie, die de strategische belangen van onze relaties vertegenwoordigt, voorlopig een helder ijkpunt vormt voor het portefeuillebeheer. 

Klik hier als u de meest recente maandrapportage als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.