header-vervolg

Hoog dividend beleggen

Dividend aandelen voor de slimme belegger. Waarom en wat zijn de kenmerken?

Het beleggen in dividend uitkerende aandelen vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Omdat de sociale zekerheid en de pensioenopbouw in Amerika op een veel lager pitje staan, hebben particulieren een grotere verantwoordelijkheid voor het opbouwen van hun eigen voorzieningen. Hoog dividend uitkerende ondernemingen lenen zich uitstekend voor dit doel, zowel in de opbouwfase als in de uitkerende fase.

In de opbouwfase danken deze bedrijven hun populariteit meestal aan stabiele koersvorming en continuïteit. Ze hebben een defensiever karakter. In de uitkerende fase, vaak vanaf de pensioendatum, zorgen geregelde inkomsten voor uitkeringen die in de liquiditeitsbehoefte voorzien. Amerikaanse bedrijven maken er daarom een gewoonte van om ieder kwartaal een deel van het dividend uit te betalen, zodat particulieren aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
In de meer dan 100-jarige beursgeschiedenis zijn er Amerikaanse bedrijven met een succesvol patroon in het uitbetalen van een steeds hoger dividend. Deze bedrijven zijn logischerwijs populair bij aandeelhouders.

Maar er zijn meer kenmerken die het beleggen in dividendaandelen interessant en lucratief maken, ook voor Europese beleggers. En niet alleen omdat de terugtrekkende overheid in Nederland steeds meer individuele verantwoordelijkheid op uw schouders legt.

Dividend uitkerende bedrijven houden permanent rekening met de aandeelhouder

Bedrijven die winst maken kunnen verschillende keuzes maken met het verdiende geld. Investeren in nieuwe activiteiten, andere bedrijven overnemen of dividend betalen. Bedrijven die een reputatie hoog te houden hebben als dividendbetaler weten dat de aandeelhouders hierop rekenen. Dit betekent dat dit type bedrijf veel kritischer is op het doen van investeringen en overnames. De kapitaalsdiscipline is veel groter, waardoor de kans op niet succesvolle zakelijke avonturen kleiner is. Op de lange termijn betekent dat dus vaak ook een hogere winstgevendheid.

Het bezit van dividendaandelen ligt bij lange termijn beleggers

Omdat de dividendreputatie voor bedrijven zo belangrijk is trekt het een bepaald type belegger aan. Niet de korte termijn speculant of gokker, maar de beleggers met een lange horizon, die zich doelen op termijn hebben gesteld en vastberaden zijn die te behalen. Beleggers die wars zijn van opportunistisch gedrag en voor lange termijn resultaten en stabiliteit gaan, zoals pensioenfondsen, verzekeraars, family offices en vermogende particulieren die beleggen met een visie. Zij laten deze aandelen niet in de steek als het beurssentiment even tegenzit. Dit maakt de koersen minder gevoelig voor de grillen van de beurs.

Dividend is een belangrijk onderdeel van het totaalrendement

Kijk je door de jaren heen naar de omvang van het dividend in het totaalresultaat van aandelen dan is zichtbaar dat dit aanzienlijk is. Dividenden variëren in de tijd gemiddeld tussen 2% en 4%, en in opkomende markten vaak hoger, 6% per jaar is geen uitzondering. Als we het dividend, de dividendgroei en het herinvesteren van dividend herleiden naar het totaalrendement dan komen we uit op ruim 40%! Dividend speelt dus een cruciale rol. In neergaande markten met negatieve koersrendementen wordt die rol nog groter, in dit soort markten zie je de defensieve rol van dividendaandelen terug. De verliezen zijn vaak kleiner.

Dividend is duurzamer dan aandeleninkoop

Bedrijven die een dividend uitkeren zullen er alles aan doen om het dividend te handhaven of te verhogen. Het geeft een sterk signaal over de financiële stabiliteit van de onderneming en het vertrouwen in het uitgestippelde beleid. Dividend heeft een duurzaam karakter. Een andere manier om aandeelhouders te plezieren is een deel van de kas te gebruiken voor aandeleninkoop. Een dergelijk programma is in de praktijk conjunctuurgevoeliger. Toen de crisis in 2008 uitbrak werden vele aandelen inkoopprogramma’s teruggedraaid.

Dividend aandelen bieden bescherming tegen inflatie

Inflatie is één van de grote bedreigingen voor beleggers, het holt de waarde van geld immers uit. Beleggers zoeken daarom naar inflatiebestendige beleggingen, zodat de koopkracht op peil blijft. In een inflatoir klimaat zijn dividendaandelen redelijk goed in staat de geldontwaarding bij te benen. Deze ondernemingen kunnen het dividend namelijk laten groeien, en doen dat ook. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat de dividendgroei de inflatie kan bijbenen indien die tussen de 2% en 10% ligt. Een plezierig vooruitzicht.


Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.