Bouwt u geen of onvoldoende pensioen op? Bijvoorbeeld omdat u zelfstandig ondernemer bent of omdat uw werkgever geen goede pensioenregeling aanbiedt? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf extra pensioen op te bouwen. U heeft dan straks, naast uw AOW uitkering, een extra pensioenuitkering. Kiest u voor het Trustus Pensioen dan kunt u met belastingvoordeel pensioen opbouwen.

Pensioen opbouwen bij een beleggingsinstelling

Door de historisch lage rente is beleggen voor een extra pensioen enorm populair. Garantie op rendement heeft u met beleggen uiteraard nooit; u loopt het risico dat de beleggingen in waarde dalen.

Door een brede spreiding van uw kapitaal over verschillende fondsen kunt u dat risico beperken. Hoe langer de looptijd van uw beleggingen, hoe groter de kans op een goed rendement. U bepaalt die looptijd zelf (binnen de fiscale mogelijkheden), net als hoe risicovol u wilt beleggen. Voelt u meer voor een combinatie van sparen en beleggen? Dat kan ook. U spaart dan voor een deel van uw pensioen bij een bank of verzekeraar en het andere deel belegt u bij een beleggingsinstelling, zoals Trustus.

Trustus Pensioen met belastingvoordeel

De bedragen die u inlegt in uw Trustus Pensioen mag u aftrekken bij uw belastingaangifte. Daar komt bij dat de Belastingdienst het vermogen dat u heeft opgebouwd, niet meerekent als eigen vermogen in box 3. U betaalt over dit vermogen dus geen vermogensrendementsheffing.

U gaat pas belasting betalen wanneer u op AOW leeftijd een pensioensuitkering gaat ontvangen. Omdat de kans groot is dat u op dat moment in een ander belastingschaal valt, profiteert u mogelijk ook van een tariefsvoordeel.

Voorwaarden voor belastingvoordeel

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor belastingvoordeel? Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De belastingaftrek geldt alleen voor het jaar waarin u de premies of inleg heeft betaald.
  • U heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt op 1 januari van het jaar waarin u een bedrag inlegt.
  • U heeft jaarruimte of reserveringsruimte als gevolg van een pensioentekort in de afgelopen zeven jaar. Op de website van de Belastingdienst staat een rekenhulp  waarmee u deze ruimte kunt berekenen.