header-vervolg

​Komt er een digitale euro?

Gepubliceerd op 26 november 2020
​Komt er een digitale euro?

Ons geldsysteem is tot nu toe redelijk overzichtelijk. Chartaal geld heeft u in uw portemonnee, giraal geld staat op uw bankrekening. Maar met de komst van de bitcoin en misschien van de lira van Facebook wordt het al wat ingewikkelder. En nu denken ook de centrale banken, de hoeders van ons geldstelsel, aan een zogenaamde digitale euro.

Chartaal geld
U kent geld in twee varianten: chartaal geld en giraal geld. Het chartale geld bestaat uit munten en bankbiljetten. De munten worden uitgegeven door de staat, de bankbiljetten door de Europese Centrale Bank (ECB). Chartaal geld is dus publiek geld. De kans dat er iets met dat geld gebeurt is vrijwel nihil, de staat en de centrale bank gaan niet failliet. De waarde van het chartale geld is dus gegarandeerd. Overigens geldt die garantie voor de nominale waarde, de waarde die op de munt of het bankbiljet staat vermeld. De koopkracht van het chartale geld is niet gegarandeerd en hangt af van het prijspeil, hogere prijzen verminderen immers de koopkracht, ook van het chartale geld.
 
Giraal geld
Het grootste deel van het in omloop zijnde geld, zo'n 85 procent, is giraal. Het gaat om tegoeden op betaal- en spaarrekeningen bij de commerciële banken. Zolang wij vertrouwen houden in ons banksysteem, gedomineerd door ING, Rabo en ABN-AMRO, hebben we ook vertrouwen in ons girale geld. Toch hoor je steeds vaker de kritiek dat het vreemd is een vitale voorziening als het geldwezen grotendeels over te laten aan de private sector. Toegegeven, elektriciteit is ook een vitale voorziening en wordt ook door commerciële ondernemingen verzorgd, maar toch.
 
Het is zeker niet denkbeeldig dat de bankensector in de problemen raakt. In 2008 nog moest de staat Fortis redden van de ondergang en daarmee het door Fortis overgenomen deel van het opgesplitste ABN-AMRO. Niet bepaald een gebeurtenis die het vertrouwen in het banksysteem bevorderde. De financiële gezondheid van de banken is sindsdien een stuk verbeterd, maar de vraag blijft waarom geld niet in de eerste plaats een publieke voorziening zou moeten zijn.
 
Een digitale euro?
Inderdaad wordt door een aantal centrale banken, ook door de ECB, nagedacht over een digitale euro. Dat is een wat ongelukkige uitdrukking, aangezien alle euro's op uw bankrekening immers digitaal zijn. Bedoeld wordt een digitale euro die door de centrale bank wordt uitgegeven, een digitale variant van het bankbiljet dus. Officieel wordt van een CBDC (Central Bank Digital Currency) gesproken. Particulieren en bedrijven kunnen dan een rekening aanhouden bij de centrale bank, waarmee ze ook betalingen kunnen doen.
 
De commerciële banken zien het nut van zo'n publieke euro niet erg zitten. Het systeem zoals we dat nu kennen werkt toch prima? Dat is zeker het geval, maar blijft dat ook zo? In de loop van de tijd is de rol van het contant (chartaal) geld steeds kleiner geworden. Als deze ontwikkeling doorzet, raakt de geldvoorziening op den duur geheel of bijna geheel afhankelijk van commerciële partijen. Nu is het nog zo dat er een chartale, dus publieke basis van de geldomloop is, maar die publieke basis wordt wel steeds kleiner.
 
En de commerciële banken?
Dat burgers vertrouwen hebben in chartaal, dus publiek geld, blijkt soms in perioden van onrust, als de commerciële banken in problemen komen. Er kan dan een bank run ontstaan, waarbij klanten hun tegoeden chartaal willen opnemen, om zo het in hun ogen onzekere private geld om te wisselen voor veilig publiek geld. Ook het nationaliseren van banken, zoals van Fortis in 2008, komt in feite neer op het publiek maken van privaat geld.
 
Het is niet de bedoeling van de centrale banken om met hun publieke digitale euro de commerciële banken te vervangen. Het is wel de bedoeling een veilig alternatief te bieden voor het op commerciële basis bestaande private geld. Zoals het huidige chartale geld op dit moment ook zo'n alternatief is. Maar hoe lang bestaat chartaal geld nog? Om te voorkomen dat rekeninghouders bij de commerciële banken massaal overstappen naar de centrale bank wordt aan een limiet per gebruiker gedacht. Om de gedachten te bepalen: zo'n 3.000 à 4.000 euro.
 
Zo'n limiet is ook nodig om een bepaald soort bank run te voorkomen. Het is in financieel onrustige tijden bijvoorbeeld denkbaar dat klanten massaal willen overstappen naar een rekening bij de centrale bank. Het verlies aan middelen brengt de commerciële banken dan acuut in de problemen. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat het gevaar van zo'n bank run nu juist het zwakke punt is van de commerciële banken.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.