header-vervolg

​Chinese markten in mineur

Gepubliceerd op 16 augustus 2021
​Chinese markten in mineur

Een rustige zomermaand is het op de Chinese aandelenmarkten niet geworden. Aangescherpte regelgeving voor o.a. aandelen uit de technologiesector zorgde voor spectaculaire dalingen van de Chinese indices. De opkomende markten index verloor maar liefst 6,5% in juli.

De meeste westerse markten werden niet geraakt en konden de maand met een kleine plus afsluiten. De wereldindex voor aandelen sloot 0,8% hoger, de Dow Jones index won 1,3% en de AEX zelfs 3,4%. Ondanks een materieel belang in opkomende markten wist onze modelportefeuille in aandelen 1,2% te klimmen naar een resultaat van 14,1% t/m juli.
 
China legt technologiebedrijven aan banden
De macht van de steeds groter groeiende technologiebedrijven in China is de Chinese overheid een doorn in het oog. De communistische partij wenst de touwtjes in handen te houden en heeft samen met de toezichthouders maatregelen bedacht. Men legt een aantal van de grootste beursgenoteerde bedrijven boetes op van omgerekend miljarden euro’s wegens overtreding van mededingings- of privacyregels. Het ging faliekant mis in juli toen bekend werd dat de Chinese overheid voornemens was het technologiebedrijf Didi (taxidienst), dat net een beursgang in de Verenigde Staten achter de rug had (de grootste beursgang van een Chinees bedrijf in de VS na Alibaba), een miljardenboete op te leggen. De koers van het aandeel daalde van 14 US dollar bij de introductie eind juni naar 9 US dollar op deze berichten. De angst en onzekerheid over het boetebeleid sloeg over naar de markt en dit startte koersdalingen over een breed front. De CSI 300, de belangrijkste Chinese graadmeter met de grootste blue chip bedrijven, dook ruim 18% onder de piek die het in februari noteerde. Chinese aandelen maken op hun beurt ruim 30% uit van de opkomende landen index, met een 6,5% daling in juli tot gevolg.
Kijken we naar het bredere plaatje dan zien we dat de Chinese economie nog steeds ruim 6% groeit in 2021, met een hernieuwde belangstelling van beleggers voor waarde-aandelen. Laten we ons beseffen dat de Chinese technologie bedrijven een waanzinnig grote markt bedienen, deze aandelen gaan vroeg of laat in koers herstellen. Duidelijk wordt wel dat bedrijven uit de technologie, vastgoed en het onderwijs aan de leiband van de Chinese overheid moeten gaan lopen. Positief punt is dat minder monopolistische markten zal leiden tot meer concurrentie en een betere balans. Voor Chinese technologie bedrijven geldt bovendien dat ook Europese en Amerikaanse beurstoezichthouders meer eisen gaan stellen aan de boekhouding en andere verplichtingen. En Didi, dat bedrijf overweegt een beursexit…
 
De Trustus modelportefeuille is maar beperkt geraakt door de koersval in opkomende landen. Trustus belegt voornamelijk in waarde-aandelen die een hoog dividend uitkeren en weinig last hebben van de ingestelde maatregelen van de Chinese overheid.
 
Opec verhoogt olieproductie
De olieprijs bereikte de hoogste stand in 2 ½ jaar (77 US dollar) en leek op weg naar de 100 US dollar per vat ruwe olie. Een dergelijk hoge prijs voor olie werkt remmend op de economische groei en is slecht nieuws voor beleggers. De landen in de Opec kenden de nodige onderlinge strubbelingen in de afgelopen periode en er was onenigheid over het verhogen van de productie. Niet alle landen zijn even afhankelijk van de korte termijn opbrengsten, maar nu is toch afgesproken de productie met 2 miljoen extra vaten per dag op te schroeven. Daarop stabiliseerde de olieprijs en ook de prijs aan de pomp.
 
IMF: groei zet door indien vaccinatiegraad stijgt
Het Internationaal Monetair fonds ziet de wereldwijde economische groei voor 2021 op 6% uitkomen. Voor 2022 laat men de groeiverwachting afhangen van het tempo van vaccineren, met als doel het beëindigen van de pandemie ultimo 2022.
Voor de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten is het afbouwen van de noodsteun ook min of meer afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie. De ECB geeft aan dat men september afwacht met betrekking tot de cijfers over de delta variant. De FED is gespitst op de daarmee samenhangende werkloosheidscijfers, die teller stond voor Corona op 3,7% van de beroepsbevolking. Gedurende de crisis is dit percentage opgelopen richting de 6% en is nu weer dalende. Inflatie is voor beide centrale banken eveneens een maatstaf, waarbij een tijdelijke stand boven de 2% niet direct reden is voor ingrijpen en verkrapping. Aangezien de liquiditeit in de markt één van de belangrijkste drijfveren is voor de aantrekkelijkheid van aandelen volgen we dit nauwgezet.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.



Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.