header-vervolg

Corona veroorzaakt ongekend snelle beurscrash

Gepubliceerd op 15 april 2020
Corona veroorzaakt ongekend snelle beurscrash

De afgelopen maand hebben we, in verband met de wereldwijde Corona uitbraak, een ongekend snelle val meegemaakt van de koersen op de beurs. Nooit eerder daalden de aandelenbeurzen in zo’n korte tijd met 30% (tussen medio februari en medio maart).

Vanaf het dieptepunt is er tegen het einde van maart toch enig herstel opgetreden. Uiteindelijk verloren aandelenbeurzen wereldwijd veel terrein, tussen de 13 en 16%. De Trustus modelportefeuille aandelen daalde 14%, waarmee het jaarverlies per ultimo maart 23,2% bedroeg.
 
Beleggingsbeleid
In deze bijzondere tijd varen we niet alleen op het kompas van onze modellen. De huidige situatie is nooit eerder voorgekomen en vraagt om verstandige ingrepen van ons beleggingscomité. Vanwege de scherpe dalingen op de aandelenbeurzen was het aandelenbelang medio maart ten opzichte van de risicomijdende beleggingen in de portefeuilles teruggevallen onder het beoogde niveau. We hebben de marktsituatie gebruikt om aandelen bij te kopen op de sterk gedaalde koersen. We hebben daarbij van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal mooie bedrijven in de portefeuilles op te nemen, die voorheen niet door onze selectie kwamen omdat deze te duur waren. Deze bedrijven moeten in staat worden geacht om goed door de crisis te komen en hebben potentieel in de periode daarna.
 
Aandelen
De grootschalige opkoopprogramma’s van centrale banken in combinatie met de massieve overheidssteun geven ondersteuning aan de aandelenmarkt op de korte termijn. Een eindpunt van de Corona crisis is echter noodzakelijk voordat markten structureel kunnen herstellen. De beweeglijkheid van koersen blijft daarom voorlopig zeer hoog.
De aandelenportefeuille is breed gediversifieerd. Het dividendrendement is opgelopen naar 5,4% voor de portefeuille als geheel, waarbij we direct aantekenen dat er marktbreed winstwaarschuwingen en dividendverlagingen gaan volgen. We staren ons daarom momenteel niet blind op het dividendpercentage. Bij de selectie van nieuwe aandelen hebben we uitdrukkelijk gekeken naar bedrijven uit sectoren die meer dan andere ondernemingen bestendig zijn tegen deze crisis en ook kansen bieden in de herstelfase. Dit zijn bedrijven die beschikken over een sterke balans en liquiditeit en een bewezen marktpositie. Deze bedrijven zijn in staat om marktaandeel te vergroten in het post Corona tijdperk dat gaat volgen. Immers, zwakkere ondernemingen zullen moeite hebben om te overleven en sterkeren, met investeringscapaciteit en bewezen competitieve voordelen, kunnen daar juist van profiteren. Dit element vinden wij nu belangrijker dan de exacte hoogte van het dividend i.v.m. verwachte verlagingen marktbreed. Dividend kan in crisistijd om verschillende (goede) redenen worden beperkt, bijvoorbeeld om cash in de organisatie te houden omdat kredieten moeizamer worden verstrekt. We zullen dividendverlagingen en eventuele winstwaarschuwingen van geval tot geval bekijken.
 
Er zijn 4 nieuwe aandelen uit de Verenigde Staten aangekocht, te weten Intel, Paychex, Pfizer en Hasbro. Stuk voor stuk bedrijven die weliswaar door de algemene correctie sterk gedaald zijn, maar met een sterke marktpositie en een sterke financiële positie.
Intel: Intel is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van chips, moederborden, software en andere componenten van computers, datacenters en computernetwerken. De waarde van het bedrijf op de markt bedraagt 196 miljard dollar. Het huidige dividendpercentage bedraagt 2,88%.
Pfizer: Pfizer opereert als een farmaceutisch bedrijf. Het bedrijf biedt medicijnen, vaccins en medische hulpmiddelen op het gebied van oncologie, ontstekingen en hart- en vaatziekten. Pfizer is één van de bedrijven die momenteel bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin tegen Corona. De onderneming heeft een joint venture met GlaxoSmithKline op het gebied van gezondheidsproducten voor consumenten. De marktkapitalisatie bedraagt 161 miljard dollar en beleggers ontvangen een dividend ter hoogte van 5,28%.
Hasbro: Hasbro is het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van speelgoed, games, interactieve software, puzzels en babyproducten. Bekende merken zijn o.a. Disney, Star Wars, Transformers, The Avengers, Monopoly en Scrabble. De marktkapitalisatie van het bedrijf is 6,3 miljard dollar. Het huidige dividendpercentage bedraagt 5,90%.
Paychex: Paychex levert geïntegreerde outsourcing oplossingen voor human resources aan kleine tot middelgrote bedrijven in de Verenigde Staten. De diensten van het bedrijf variëren van berekenen van de salarisadministratie, indienen van belastingbetalingen tot beheren van pensioenregelingen. Het bedrijf heeft een marktwaarde van 18,6 miljard dollar en beleggers ontvangen een dividendrendement van 4,75%.
Er zijn eveneens een viertal bedrijven uit de portefeuille verkocht in maart, te weten CVS, Corelab, Cummins en Packaging, om uiteenlopende redenen.
 
Tactische Asset Allocatie
Na de onwaarschijnlijk snelle daling heeft Trustus medio maart aandelen bijgekocht op de lage niveaus om de balans tussen aandelen en obligaties te herstellen. De stijging die daarna volgde heeft ons begin april doen besluiten om zo’n 5% van de aandelen in portefeuille weer te verkopen en voorlopig liquide aan te houden. De portefeuilles zijn momenteel neutraal tot licht overwogen in aandelen ten opzichte van obligaties.
 

Klik hier als u de meest recente maandrapportage als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.