header-vervolg

Noord-Ierland, een onoplosbaar probleem?

Gepubliceerd op 29 juni 2021
Noord-Ierland, een onoplosbaar probleem?

Vorig jaar verliet het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Vanaf het begin was duidelijk dat het probleem Noord-Ierland de hele Brexit wel eens zou kunnen ondermijnen. Echt opgelost is het probleem nooit, bij het scheidingsakkoord is een halfslachtige regeling gekozen om er voorlopig van af te zijn en om een harde Brexit te voorkomen.

Ierland en Noord-Ierland
In 1921 kreeg Ierland een zelfstandige status binnen het Verenigd Koninkrijk, in 1949 werd het een zelfstandige natie buiten het VK. Het noordelijk deel echter, waar zich vanouds veel protestantse Engelse kolonisten vestigden, wilde deel blijven uitmaken van het VK. En dus is Ierland de afgelopen eeuw gesplitst geweest in een overwegend katholiek deel, het eigenlijke Ierland, en een kleiner noordelijk deel, waar zowel katholieken als protestanten wonen. En dat kleinere noordelijke deel is nog steeds onderdeel van het VK. Het gevolg is dat de grens tussen de EU en het VK dwars over het Ierse eiland loopt.
 
Vrijhandel....
In december vorig jaar werd het Brexit-akkoord tussen de EU en het VK gesloten. Een belangrijk onderdeel van dat akkoord was dat de beide partners een grotendeels vrije toegang tot elkaars markten kregen. In dat opzicht lijkt de combinatie EU-VK op een vrijhandelszone. De onderlinge handel wordt niet belemmerd door bijvoorbeeld invoerrechten. Tussen de EU en de Verenigde Staten bestaan die invoerrechten voorlopig nog wel. De VS heffen bijvoorbeeld invoerrechten op Europese kaas en whisky, zodat die producten daar duurder zijn geworden.
 
... maar wel met kwaliteitseisen
De EU en het VK mogen dan onderling geen invoerrechten heffen, dat wil niet zeggen dat er helemaal geen beperkingen van de handel zijn. Die beperkingen zijn er wel degelijk en hebben alles te maken met kwaliteitseisen. Producten die binnen de EU geproduceerd worden moeten voldoen aan bepaalde eisen. Voedingsmiddelen die binnen de EU gemaakt worden, moeten overal aan dezelfde hygiëne-eisen voldoen. Elektronica binnen de EU gemaakt moet overal aan dezelfde veiligheidseisen voldoen. De eisen die de EU stelt zijn de strengste ter wereld. En aangezien de EU economisch gezien de derde wereldmacht is, na de VS en China, loont het de moeite aan de EU-eisen te voldoen.
 
Toch controles
Hét Brexit-probleem, het probleem dat de Britten vanaf het begin hebben onderschat, is dat producten uit het VK in de EU aan dezelfde kwaliteitseisen moeten voldoen als de EU-producten zelf. Zou je die eis loslaten, dan is het einde zoek. Dan kun je de eisen aan de eigen Europese producten ook wel afschaffen. En dat betekent weer dat er controles aan de onderlinge EU-VK-grens moeten worden gehouden. Er worden dan wel geen invoerrechten geheven, maar de controles betreffen nu de kwaliteit van de goederen.
  
Een open grens?
Terug naar de Noord-Ierse problematiek. Na jarenlang geweld tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland werd in 1998 het Goede Vrijdag-akkoord gesloten. Onderdeel van dat akkoord was dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland een open grens zou worden, dus zonder douane controles. In het Brexit-akkoord  is opgenomen dat die grens ook in de toekomst open zal blijven. Maar – het is wel de grens tussen de EU en het VK. Waar vinden dan de controles plaats? Zonder die controles is het immers denkbaar dat Engelse producten ongezien via Noord-Ierland in Ierland terecht komen en dus in de EU.
 
Een grens in de Ierse zee?
In het Brexit-akkoord kwam men op het lumineuze idee de grens in de Ierse Zee te leggen, de controles zouden dan plaats vinden voor, tijdens of na het vervoer over de Ierse Zee. De Britten maken er bepaald geen haast mee, inmiddels is de uitvoering van het plan uitgesteld tot oktober dit jaar. De EU is not amused, zo zit er de komende maanden immers een lek in de buitengrenzen van de Unie. Uitvoering van deze halfslachtige oplossing stuit ook op weerstand bij de inwoners van Noord-Ierland zelf, die nu immers economisch gezien eerder inwoners van Ierland dan van het VK zouden worden. Dan zijn er nog de technische problemen bij het uitvoeren van de controles. Kortom, de Brexit-oplossing voor het Noord-Ierse probleem kent nogal wat haken en ogen.
 
Een echte oplossing is voorlopig niet in zicht. Misschien dat de techniek ons ooit uit de problemen helpt, zoals ze zo vaak gedaan heeft. Maar zolang dat niet het geval is, zal het Noord-Ierse probleem het Brexit-akkoord parten blijven spelen.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij Trustus werken ervaren mensen die uw belangen op waarde weten te schatten.Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.