header-vervolg

Voorjaarsrally komt ten einde

Gepubliceerd op 13 juni 2019
Voorjaarsrally komt ten einde

Na een aantal prachtige maanden kwam er in mei een abrupt einde aan de aandelenrally wereldwijd. Het opgelaaide handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten zorgde voor benauwde gevoelens bij beleggers. De daling werd over de gehele breedte van de markt gevoeld met verliezen boven de 5% op maandbasis.

De AEX bleef van de in ons overzicht genoemde indices met -4,72% nog het best liggen. De opkomende markten verloren bijna 7%, evenals de Trustus aandelenportefeuille, die desalniettemin per eind mei op een jaarrendement van 8,7% staat.

Handelsoorlog

Leek het er in april op dat de Chinezen en de Amerikanen een akkoord zouden bereiken over hun handelsconflict, in mei werd duidelijk dat de Amerikaanse regering van mening was veranderd. Het proces gaat hen te traag en er zijn nog inhoudelijke barrières. Daar kwam de kwestie Huawei (de Chinese producent van telecommunicatie apparatuur) bij, die beschuldigd wordt van spionage. Het bedrijf is op de zwarte lijst geplaatst, wat inhoudt dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met Huawei. Dit betekent voor veel toeleveranciers een verlies van omzet.
Een nieuw hoofdstuk in de handelsoorlog is toegevoegd. De regering Trump accepteert de immigratiestroom vanuit Mexico niet langer en kondigde als maatregel een 5% importheffing aan op Mexicaanse goederen, te verhogen met 5% per maand met een maximum van 25%. Het lijkt erop alsof Trump ieder dispuut beantwoordt met een handelsmaatregel. Al met al slecht nieuws voor de aandelenmarkten die na de sterke stijgingen een forse stap terug moesten doen.

Groeivoorspellingen IMF vallen mee

Het Internationaal Monetair Fonds publiceerde haar verwachtingen voor de economische groei voor 2019 en 2020. Uiteraard met de nodige veronderstellingen zoals een afname van de handelsspanningen, een accomoderend monetair beleid in de verschillende geografische blokken en overheidsstimuleringen in China. De wereld staat er niet zo slecht voor volgens het IMF. De wereldeconomie laat over 2019 een groei zien van 3,3% en groeit in 2020 met 3,6%. Europa doet het slechter met een verwachte groei van 1,3%, waarbij Nederland mag rekenen op 1,8% en Duitsland i.v.m. perikelen in de auto-industrie op slechts 0,8%. Italië krimpt niet, maar weet een marginale 0,1% groei te bewerkstelligen.

Wennen aan lage rentes

De centrale bank in de VS (FED) werd in mei door Trump onder druk gezet om de rente te verlagen. Bankpresident Powell gaf aan niet op korte termijn politieke overwegingen in te gaan en de rug recht te houden. Of zoals Wim Duisenberg eens zei: “centrale bankiers zijn als slagroom, hoe meer je er op klopt, hoe harder ze worden.” De korte rente blijft op het niveau van 2,25%-2,5% staan.
De lage rente in de westerse wereld is o.a. het gevolg van de vergrijzing en een slinkende groep jongeren. Ouderen sparen voor de oude dag en bedrijven reserveren aanzienlijke delen van hun winst. In opkomende landen nemen de reserves toe. Daar komt een afnemende groei van de beroepsbevolking bij en de toenemende digitalisering vereist minder kapitaalsinvesteringen.
 
Het aanbod van geld neemt toe en de vraag neemt af. Dit zorgt voor een lagere prijs voor geld, oftewel een lage rente. Dit patroon kan zich over een lange tijd voor gaan doen, sommige economen denken aan zeker 20 jaar, analoog aan wat men ziet in Japan. Slecht voor de pensioenen van de burgers, goed voor de overheid die op de kapitaalmarkt leent. We zullen er aan moeten wennen en onze maatregelen dienen te treffen.

Europese verkiezingen doen rentes in Spanje en Portugal dalen

De Europese verkiezingen brachten geen grote doorbraak van de populisten en anti-Europa partijen met zich mee. In Spanje en Portugal kwamen de sociaal democratische coalities sterk uit de verkiezingen. Voor beleggers betekent dat een stuk stabiliteit, wat op de obligatiemarkt tot uiting kwam in een daling van de 10-jaars rente. Deze daalde na de verkiezingsuitslag in Portugal naar onder de 1% en in Spanje naar 0,8%. In Italië blijft de regering op oorlogspad met de EU omdat men zich weigert over te geven aan de begrotingsdiscipline van de EU. De rente staat daar per ultimo mei op 2,71%.

Tactische allocatie: gecombineerde portefeuilles overwogen in aandelen

De Trustus modelportefeuilles die zowel uit risicodragende aandelen als risicomijdende beleggingen bestaan, bleven in mei overwogen in aandelen. De neergang van de aandelenkoersen deed de korte termijn trend op alle aandelenmarkten behoorlijk dalen. De omkering was echter onvoldoende om de lange positieve voorjaarstrend te breken. Portefeuilles met (bijvoorbeeld) een strategische allocatie van 50% in aandelen blijven vooralsnog voor 60% in aandelen gepositioneerd.

Klik hier als u het volledige artikel als pdf wilt bekijken/printen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Hoogdividendbeleggen

Onze unieke hoog dividend strategie profiteert van een positieve samenhang tussen dividend en toekomstige winstgroei, levert een constante inkomstenstroom op en is defensief in tijden van koersdaling. U bepaalt natuurlijk zelf of u de inkomsten opneemt of herbelegt.
 
Lees meer over hoog dividend beleggen

Wat onze relaties over ons zeggen:

Team Trustus

Bij TRUSTUS Capital Management werken alleen zeer ervaren mensen die uw belangen als geen ander op waarde weten te schatten.


Ontmoet het team


 

Vestigingen

Over Trustus

Trustus is specialist op het gebied van persoonlijk en effectief vermogensbeheer, met jarenlange ervaring in de beleggingswereld.
Onze dienstverlening is tweeledig. Naast het beheren van het vermogen van onze relaties beheren we ook een aantal gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onze relaties zijn particulieren, ondernemers, verenigingen of stichtingen. Zij geven ons het vertrouwen om te doen wat goed is, op basis van een vooraf afgesproken risicoprofiel. Niet iedereen heeft tijd, zin of het inzicht om te beleggen. Door dit aan Trustus uit te besteden weet u dat uw vermogen beheerd wordt door professionals die hun vak met kennis en passie uitoefenen.
Trustus heeft alle benodigde vergunningen en inschrijvingen en valt onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

Benieuwd naar wat Trustus voor u kan betekenen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.